Конкурс за годишње награде УНС-а
Конкурс за годишње награде УНС-а
Насловна  |  Деск  |  Вести из медија  |  Белгијски новинар верује да га протерују из Србије због критичких текстова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести из медија

19. 02. 2018.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

Белгијски новинар верује да га протерују из Србије због критичких текстова

Белгијског новинара Филипа Берташона који десет година живи и ради у Србији, Безбедносно-информативна агенција (БИА) покушава да протера прогласивши га, без јасног ображложења, претњом по безбедност земље. Берташон верује да овде није пожељан због критичког писања о ситуацији у земљи и води правну борбу да са својом породицом остане у Србији.

“Не желим да одем из Србије. Нисам шпијун, нити криминалац”, почиње своју причу Филип Берташон. Он већ десет година извештава из Србије у којој је стекао и породицу, али сада мора да се одсели јер је БИА проценила да представља безбедносну претњу по државу и њене грађане.

Берташон није добио образложење због чега је БИА овако одлучила, мада верује да је то због његовог новинарског рада. Написао је бројне критичке чланке о српским властима током протекле деценије и преносио открића о корупцији из Србије за читаоце из Белгије, Француске и других земаља у којима се говори франсцуски језик.

Од 2007. године ради као дописник сајта Le Courrier des Balkans, који објављује текстове о догађајима на Балкану. Повремено извештава и за друге, углавном утицајне, медије са француског говорног подручја - Mediapart, Politique Internationale, Le Soir, Radio France Internationale, Le Tribune de Genève.

Из Берташонових текстова међународна публика могла је да се информише о нерегуларностима током избора у Србији, вези Ивице Дачића са шефом нарко-картела и Златибора Лончара са земунским кланом, али и о афери “ветропаркови” у коју је била укључена премијерка Ана Брнабић. Био је и један од првих који је интервјуисао Александра Вучића након што је постао премијер 2014. године, када му је постављао питања о пројекту “Београд на води” и тада актуелним спекулацијама о умешаности Маје Гојковић у корупцију.

Упоредо са новинарским радом, Берташон је у Србији основао и породицу. Са супругом Маријом, уметницом и фоторепортерком, има петогодишњу ћерку која је рођена у Београду.

Кафкијански процес

Берташон каже да је био критичан и према претходним властима, али да никада није имао проблема - све до фебруара прошле године када је, као и много пута до тад, поднео захтев за продужење брачне визе.

Почетком априла је, како наводи, позван у БИА на рутински разговор - о његовој биографији, раду у Србији и каријери пре него што је дошао овде. Рзговор није био непријатан, каже овај новинар, и ништа није указивало да ће за њега тада отпочети “кафкијански процес”.

Неколико недеља касније од МУП-а је стигло решење којим се, без конкретног образложења, његов захтев за визу одбија. Уследила је жалба Берташоновог адвоката којом се тражи поновно одлучивање и констатује, између осталог, да новинар испуњава законске услове не само за привремени боравак, већ и да живи у Србији за стално, с обзиром да је у браку са држављанком Србије дуже од три године (од 2011. године), са којом има и дете.

МУП је жалбу одбио, али овог пута објаснио да је захтев за визу одбијен јер се “службе безбедности нису изјасниле да у погледу Берташона не постоје безбедносне сметње”, како се види у документацији коју поседује Раскрикавање.

На то решење поднета је тужба Управном суду.

У међувремену је Берташон позван и на други разговор у БИА. Овога пута су га детаљније испитивали о његовом послу. Службеник БИА се, према речима Берташона, интересовао пре свега његов рад за Le Courrier des Balkans.

“Рекли су ми да су прочитали све моје текстове. Питали су ме да ли имам контакте са дипломатама, као и да ли ме је неко из страних обавештајних служби контактирао да радим као шпијун, али и да ли ме је неко из БИА контактирао да радим за њих”, каже он.

Убрзо је стигла пресуда Управног суда којом је случај враћен на поновно одлучивање. У њој се наводи да се МУП тек у одговору на тужбу позвао на поверљиви документ БИА који је стигао накнадно, односно тек након решења о одбијању захтева за визу. Суд је захтевао да МУП јасно образложи зашто није одобрен захтев за визу.

Берашон је, међутим, могао само накратко да одахне.

Већ почетком јануара ове године, МУП је донео ново решење којим му је поново одбио боравак. У њему пише да је БИА обавестила полицију да “располаже подацима који представљају сметњу за позитивно решење захтева за одобрење привременог боравка”, те да држављанину Белгије боравак треба одбити. “То захтевају разлози заштите јавног поретка или безбедности Републике Србије и њених грађана”, категорична је БИА.

На ово решење је опет поднео тужбу Управном суду, а поступак је у току.

Извештај БИА, каже Берташон, није видео и не зна на основу чега је проглашен претњом по безбедност земље у којој живи већ деценију са породицом, али верује да то има везе искључиво са његовим новинарским радом.

“Незгодни” текстови

Само за Le Courrier des Balkans је, како каже, написао или превео више од 3.000 чланака о бројним политичким и друштвеним актуелностима.

Извештавао је о мигрантима, трговини органима на Косову и Албанији, дешавањима на северу Косова, нарочито у време кризе са барикадама на административном прелазу Јариње.

Када је Ана Брнабић постала министарка, Берташон је франкофону читалачку публику упознао са њеном биографијом, па и са афером “ветропарк” у вези са компанијом “Continental Wind Serbia” чија је директорка била Брнабић.

Подсетимо, након што су се у јавности појавиле оптужбе да је Никола Петровић, кум председника Србије и директор „Електромреже“, тражио два милиона евра да би ветропарк ове компаније прикључио на систем „Електромреже“, Брнабић је одржала са Петровићем конференцију за новинаре на којој су демантоване ове оптужбе.

У тексту о новом кабинету је, између осталог, подсетио и на то да су у међу министрима и они за које се спекулисало да имају блиске везе са подземљем - Ивица Дачић који је уснимљен са нарко-босом, и Златибор Лончар о чијим везама са земунским кланом је писао и КРИК.

Прошле године је Берташон детаљно информисао читаоце о председничким изборима у Србији, о нерегуларностима које су пратиле кампању, укључујући и неравноправну медијску покривеност кандидата, са критичким освртом на пропаганду власти и кризу демократије. У једном од текстова након избора, Берташон констатује да је реч о апсолутној победи човека “немерљивих политичких амбиција”.

Овај новинар је извештавао и са протеста Против диктатуре који су уследили одмах потом, истичући да се ради о нагомиланом незадовољству људи “аутократским режимом Вучића” и “свемоћне Српске напредне странке”.

Берташон каже да је први инострани новинар који је интервјуисао Александра Вучића након што је 2014. године постао премијер.

“Почео сам да постављам питања о тада актуелним темама - његовом програму, Београду на води, његовим везама са Бин Заједом. Када сам га питао о новој председници Скупштине, Маји Гојковић, и њеној наводној умешаности у корупцију око предузећа АТП Војводина, Вучић је рекао да очито читам само опозиционе медије. Био је лоше расположен”, каже Берташон.

Последњих месеци, међутим, мање извештава о политичким дешавањима и фокусира се на репортаже и приче о обичним људима, јер “не жели себи да ствара још проблема”.

“Ово је имало велики утицај на мене, па сам се мало утишао. Нисам уплашен, али сам сада свестан шта значи аутоцензура”, наводи он.

Разочаран је, како каже, одлуком надлежних институција да му не одобре визу.

“Нисам никада пласирао лажне вести, никога нисам увредио, своје изворе и информације проверавам. Не могу да разумем како својим извештавањем могу да угрозим националну безбедност Србије”, каже Берташон.

Протеривање кући

Уколико Управни суд не одлучи другачије, у мају ће морати да се врати за Белгију. То ће, каже, бити веома тешко за целу породицу, с обзиром да ће морати да напусте живот који су водили овде и почну испочетка.

Управо је породица та, истиче овај новинар, која трпи највеће последице с обзиром на стрес који им борба са српским институцијама доноси, као и несигурност живота у земљи у којој је проглашен безбедносном претњом.

“Стално се питамо да ли нас неко прати, да ли ће нам неко доћи на врата, да ли ће нам се нешто десити. Ту тензију осећа и наша петогодишња ћерка. Ако је циљ овога био да нас учине параноичним, успели су”, каже он.

У Белгији, каже, нема контакте и биће му тешко да нађе посао, као и његовој супрузи која цео живот овде живи и ради. Њихова ћерка још увек не зна добро француски и процес отпочињања новог живота, без новца и могућности да се одмах снађу, за све њих ће бити драматичан.

“Ако одлазимо из земље, то треба да буде зато што смо ми тако одлучили, а не тако што нас неко тера одавде. Ја волим Србију. Овде је мој живот и не желим да одем”, закључује Берташон.

Коментари (3)

Остави коментар
уто

27.02.

2018.

Dragoslavic [нерегистровани] у 09:28

Sta!?!?!

Napisao Belgijanac da je Kosovo Srbija! Naravno da ga treba proterati. Ovde je nasao da siri srpstvo medju Srbima?

Одговори
уто

20.02.

2018.

Јадранка Нићин [нерегистровани] у 03:24

Раскрикавање?!

Раскрикавање?!

Нека нова кованица у српском језику, захваљујући КРИКУ или неком другом, аутору текста, можда?
Где су лектори и тамо, а посебно овде, на порталу УНС-а? Да подсете оне, чије текстове преносе, на обавезу правилног говора и примену правописних правила..

А што се тиче белгијског колеге, беспотребно се диже прашина.
Свака држава из сигурносних разлога процењује статус странаца (без обзира чиме се баве) у циљу давања или одузимања права на боравак, па зашто би Србија другачије поступала?

Господин Берташон не жели да иде из Србије (иако је БИА проценила да је његов рад штетан за ову земљу) јер, како каже, овде је оформио породицу, а у Белгији нема ништа, нити посао, и морао би да почне од нуле?!
Дакле, врли дописник више светских медија нема посао у Белгији? Па да ли је пао са неба у Србију и уопште - како је доспео овде као дописник?
Ваљда на препоруку неке белгијске медијске куће као изузетан новинар ...ако је тако.
А очигледно није, јер сам тврди да тамо нема посао?!?

Па, млади господине, и овде остају новинари на улици након гашења медија у којима су радили годинама, и такође имају породице, али КРИК није крикнуо због судбине масе таквих, осим уколико нису били критички настројени према власти..
Као што је и госн Берташон.

И кад смо већ код критике власти (а она постоји ма ко да је на челу државе, и ма какав да је систем), белгијски новинар наводи да је у протеклом времену (од неких десетак година) написао и ПРЕВЕО око 3000 написа. Искључиво критичких.
Превео са СРПСКОГ? Верујући да у видео запису (као делу приложеног текста у борби за његов опстанак у Србији) разговара са представником КРИКА на српском, остадох разочарана јер је прича текла на енглеском?!

Под 1 - Остала сам ускраћена за информацију да ли колега ЗНА српски, с обзиром да пише искључиво критички о власти (а посао страног дописника није и не може бити поменуто, већ подразумева широк дијапазон тема). Дакле, да би то радио мора добро да влада језиком земље у којој се налази ТОЛИКО ДУГО, како би могао да схвати живот у тој држави! И, при том, да га сагледава из више углова, и да користи различите изворе сопственог информисања. Критика било чега се не пише на основу личног виђења, већ проистиче из истраживачког рада.
И најважније, страни дописник НЕ МОЖЕ да буде једнострано обојен, и не може да буде ГЛАСНОГОВОРНИК одређене странке, партије или покрета!
Све оно што је овај белгијски новинар радио указује да је радио на урушавању угледа земље која му је пружила гостопримство.

Под 2 - Схватила сам да разговора и НИЈЕ снимљен за наше информативно тржиште, већ за инострано. Другим речима, КРИК је то радио тенденциозно, рачунајући на разне институције и сталешка удружења у ЕУ, а чији би коначни исход био - притисак на нашу власт, уколико и даље инсистира на улазак у ову унију. Што је свакако и учињено, узимајући у обзир последњу изјаву Александра Вучића, на основу које је Филипу Берташону беспоговорно продужен боравак!?
Треба ли сада покренути поступак утврђивања законитости овакве одлуке председника Србије?
По мени - да!

Професионално гледано, немају право ни КРИК, нити колега Бартишон да се жале на одлуку БИА. Требало му је ускратити даљи боравак у Србији, а он нека у Белгији размишља шта значи новинарска професија, уз опаску да не манипулише изразом - ускраћивање даљег боравка, подводећи га под протеривање - јер су то различите ствари!

Било би лепо да једанпут бар у нашим медијима, па и на овом порталу, прочитамо сличну причу из УСА или неке од земаља ЕУ - где су се дигле кука и мотика у заштити страног дописника. Можда, на 'куково лето' - из простог разлога што поменуте државе о таквим стварима доносе одлуку самостално и без уплитања пијачних тезгара.
На жалост, у Србији све може..Одговори
пон

19.02.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 22:44

pa dečko

ne pljuj u tanjir iz koga jedeš

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси