Насловна  |  Актуелно  |  Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима  |  Велика акција Курира! Завршимо маузолеј на Виду: Србијо, на ноге за јунаке Великог рата! Одужимо се славним прецима!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима

10. 11. 2018.

Аутор: Ј. Спасић Извор: Курир

Велика акција Курира! Завршимо маузолеј на Виду: Србијо, на ноге за јунаке Великог рата! Одужимо се славним прецима!

У данима када славимо сто година од завршетка Првог светског рата и славне победе српске војске још једном морамо да се сетимо наших јунака који почивају на Виду и да, коначно, завршимо маузолеј на том грчком острву.

Пошаљи СМС-ом 180 на 3030 и донирај 200 динара за израду и постављање две бронзане статуе српских војника испред спомен-костурнице на Виду.

Из Швајцарске је потребно укуцати human180 и послати на 455, цена поруке је 20 CHF.

Донације којима ћемо се одужити славним прецима можете уплатити и на следеће рачуне: Динарски 170-0030003646031-73

Девизни PC35170003000364603076 (детаљно упутство за девизне уплате на www.uns.org.rs)

Прималац: Удружење новинара Србије, Ресавска 28/И, 11000 Београд, Србија

Сврха плаћања: Донација за израду бронзаних статуа за маузолеј на острву Видо

Сви детаљи у вези са акцијом и све досадашње уплате налазе се www.uns.org.rs

Подсетимо, Курир и Удружење новинара Србије покренули су, на стоту годишњицу од искрцавања српске војске и државе на Крф 1916, акцију прикупљања средстава за израду и постављање две бронзане статуе српских војника испред маузолеја на Виду.

У тој спомен-костурници почивају 1232 јунака чија имена су знана и око 1500 незнаних хероја, који су умрли на Крфу и Виду после страшне и славне Албанске голготе. Иако је то знамење изграђено још 1938. по пројекту Николаја Краснова, ни до дана данашњег нису израђена два бронзана војника која треба да стоје на улазу маузолеја по нацрту овог славног архитекте.

Бронзани војници треба да одају почаст српским војницима чије кости су у маузолеју и онима, којих је најмање 5.000, а који почивају у "плавој гробници" на дну Јонског мора.

Акција, чији организатор је УНС, а главни медијски партнер Курир, покренута је у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, бирачка и социјална питања, у чијој је надлежности маузолеј на Виду, и Републичким заводом за заштиту споменика културе у Београду, а дозволу за постављање статуа дало је грчко министарство културе и спорта.

Акцију је благословио патријарх српски господин Иринеј, подрзали су је престолонаследник Александар Карађорђевић, САНУ, као и бројне јавне личности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси