Насловна  |  Актуелно  |  Грађани траже да новинари питају  |  Тиодоровић: Друга доза вакцине компаније „Фајзер“ прима се 21 дан након прве
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Грађани траже да новинари питају

31. 12. 2020.

Аутор: Ж. Стевановић Извор: УНС

Тиодоровић: Друга доза вакцине компаније „Фајзер“ прима се 21 дан након прве

Друга доза вакцине против корона вируса произвођача компаније „Фајзер“, која је прва употребљена за имунизацију у Србији, треба да се прими 21 дан након прве дозе, изјавио је епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић за рубрику „Грађани траже да новинари питају“ Удружења новинара Србије (УНС).

„Већ после прве дозе имунитет се подигне на негде 60 одсто, ако се то тако може мерити. А иза друге дозе, већ после седам дана је висок имунитет онако како су објавили - од 92 до 95 одсто“, казао је Тиодоровић.

Када су старији грађани у питању, који су најугроженији од те инфекције, Тиодоровић је рекао да се код њих не развија тако висок имунитет као код младих људи и да би могли бити задовољни са стопом од 60 до 70 одсто.

„Прва доза код њих је између 45 и 50 одсто заштите. Али, то још увек није довољно да бисмо били сигурни и зато постоји друга доза - такозвана 'бустер доза'. Значи, не зависи само од вакцине колико ће вас заштитити, зависи и од организма“, додао је он.

Истакао је да 60 до 70 одсто имунитета код старијих некима можда звучи ниско, али је нагласио да је то велика ствар да не дође до компликација ако се већ неко зарази.

„Биће смањене компликације. Ту је и превенција смрти и хоспитализације. Зар то није добитак? То треба посматрати шире, не само као потпуно одсуство болести - њега ће имати само јаки, млађи организми“, рекао је Тиодоровић за рубрику УНС-а.

Он је навео да је сваки дом здравља у Србији формирао вакциналне екипе које су обучене за вакцинацију - обавезни су да провере да ли је особа алергична на неки састојак вакцине, провери њихово здравља, а након примања прве дозе и уписа у евиденцију, да их обавести да дођу по другу за 21 дан.

УНС је у рубрици „Грађани траже да новинари питају“ добио питање: „У ком периоду се након прве дозе вакцине прима и друга? Ко даје инструкције грађанима о томе?“

_____________________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта „Грађани траже да новинари питају“, који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси