Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Полемика: Чомски, РТС и Шарли Ебдо (2015)

26. 01. 2015.

Аутор: Басара Извор: Данас

Љиља, Ноам и Пенго

Великани слободарске мисли, Ноам Чомски и Љиља Смајловићка ситније рибе да и не помињем ових су дана прионули на посао поистовећивања злочина у редакцији Шарли ебдоа и (ништа мањег) злочина у коме је приликом бомбардовања РТС-а, изгинуло шеснаест особа, недужнијих ако се тако сме рећи кад се говори о мртвима од Шарлијевих карикатуриста.

На први поглед крајње богоугодно од стране Чомског и Смајловићке, али има ту једно врло загуљено „али“.

Париски, наиме, терористи нису унапред обавестили француску владу и генералитет о својим намерама, а гарантујем да француска влада и генералитет у апсурдном случају да су обавештени убилачку намеру терориста сасвим сигурно не би искористили у пропагандне сврхе.

Француска би у најмању руку евакуисала редакцију, а убице поапсила или им смрсила конце. У томе лежи двострука монструозност погибије запосленика РТС-а. Ти су потпуно недужни људи у извесном смислу двапут убијени. НАТО јесте повукао обарач и јесте одиграо улогу неплаћеног убице, али прави наручиоци убиства су седели у Београду. Многи од њих ту још увек седе.

А ту седи и Смајловићка и посипа ли посипа непочинства шећерним прахом. Већ смо овде говорили о томе да је у рату непријатељу у датом случају НАТО пакту разарање и убијање у опису радног места и да се над том злокобном чињеницом овог гуравог света ибрете само наивчине и покварењаци.

Али је исто тако у опису радног места нападнуте државе у овом случају Србије да своје грађане заштити како зна и уме. Како ли је пословично проницљивој Смајловићки промакло да држава Србија не само да није заштитила РТС-ове запосленике, него их је свесно гурнула у смрт не би ли пази сад ово! још једним злочином поправила свој злочиначки имиџ који сада, како видимо, накнадно поправљају Љиља и Ноам.

За разлику од Смајловићке, Чомском ништа не замерам. Он, човек ем није одавде, ем ради свој посао, уочава глобалне неправилности, и серуцка уоколо о пошастима империјализма, то многи високо цене, ја, пак, држим да је допринос Ноамових јеремијада смањењу глобалног зла да се изразим грубо, али примерено раван Пенговим мудима.

Све у свему, од Чомског никаква корист, али никаква ни штета. Али је безбели штета што Љиља „Марципан“ Смајловићка у „најстаријем дневном листу на Балкану“ тенденциозно забашурује непочинства једног убилачког режима који је Србији нанео (и још увек наноси) више зла од спољашњих српских душмана и који није презао да током бомбардовања лиши живота и Славка Ћурувију, Смајловићкиног колегу (и послодавца), коме Љиља, као председница УНСа, уредно полаже своје зашећерене венце.

У неку руку је природно да „најстарији дневни лист на Балкану“ и његова уредница пате од старачке деменције. Али да ли је то природно и за Србију? Не знам. Питајте Чомског. Или боље Пенга.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

18.02.

2015.

PAMTIM [нерегистровани] у 21:25

"GASIRANI" PISAC

Mora da je potpisnik Basara bio previše "gasiran" kada je ovo pisao! Ma,kakav Čomski, taj nema pojma,ovaj lik ima, naročito u prvoj birtiji. Ma kakva Ljilja, nema ni ona pojma,ona štiti Miloševića,a nigde mi koji smo takodje čitači Politike to ne uočismo.A da li je te teške godine trebalo obznaniti kroz novinarski tekst i reći - "Ovo su zločinci NATO učinili" ,a onda da se razgovara da li je nešto trebalo učiniti.Da li potpisnik BASARA se pita i da li ,kada ovako piše, je trebalo da se ućutka RTS , da ćuti, da ne bude srpska, da bude NATOVSKA , da hvali agresore, da ne odgovara na njihove trvrdnje da Rubina da je na gradskom stdainu u Prištini koncentracioni logor za Albance, da je muništena minama kuća Rugove,a on ubijen, da se na imanju jednog Albanca nalazi masovna grobnica(Albanac u kamere kaže i pokaže da nema ništa od toga) ., da ćuti na tvrdnje da je voz u Grdeličkoj klisuri "naleteo" na projetil nemačkog vaoona "tornado"...itd. Ne nedjoh u ovom tekstu ni jednom da se o NATO govori kao zločinačkom,ali zato o režimu i drugima - ,e, oni su zločinački. Aman,pisanje u "gasiranom " stanju ,pa makar to nije iz funkcije ambasadora na Kipru, uverk uputno.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси