Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gde je pravda za slučaj "Borba"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 07. 2013.

Izvor: Pregled, Tanjug

Gde je pravda za slučaj "Borba"

Beograd-Grupa novinara i radnika nekadašnjeg lista „Borba“ zatražila je od nadležnih institucija da ispitaju, kako tvrde, sumnjivu privatizaciju i gašenje tih dnevnih novina.

Kako je navedeno u saopštenju, oni su zatražili da se ispita privatizacija i gašenje kojom je, kako kažu, bez aukcije i tendera, znatna imovina „Kompanije Borba“ postala najpre manjinski kapital preduzeća „Poslovni klub Borba“, a zatim još nekoliko puta menjala vlasničku strukturu putem sumnjivih dokapitalizacija i privatizacija. Grupa novinara i radnika kaže da su u prošlosti, ali i danas, nekoliko desetina zaposlenih u listu „Borba“, ali i državna imovina tog lista „žrtve političkih i sitnosopstveničkih zloupotreba“ i traže od nadležnih da se, u sklopu preispitivanja sumnjivih privatizacija „Večernjih novosti“ i „Politike“, priključi i taj slučaj. Oni smatraju da je zgrada tog lista od nekoliko hiljada kvadratnih metara veoma primamljiv poslovni prostor za mnoge, jer se nalazi u samom centru Beograda, pa da je takva sudbina „Borbe“ možda posledica pokušaja da se zagospodari tim prostorom.

„'Borba' je jedan od najstarijih jugoslovenskih i srpskih listova. Deo je istorije ove zemlje. Imovina koja joj je pripadala, državna je imovina, koja je razgrabljena, a da to niko nije primetio, niti je digao glas protiv toga“, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, osnivač „Borbe“ bila je najpre nekadašnja SFRJ, pa SRJ, onda državna zajednica SCG, a od 2004. godine list i distributivna mreža kioska izdvojeni su iz takozvane „Kompanije Borba“ i privatizovani, odnosno dokapitalizovani po vrlo sumnjivim ugovorima. U saopštenju je navedeno i da je poslednji vlasnik Ivan Radovanović u julu 2009. godine otpustio 19 novinara i drugih zaposlenih iz stare redakcije pod izgovorom tehnološkog viška, bez isplata otpremnina i zaostalih plata, da bi u oktobru iste godine list potpuno prestao da izlazi, a svi preostali zaposleni se našli na ulici i bez mogućnosti da naplate zaostale plate koje mesecima nisu dobijali. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi