Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Kosovska policija da obezbedi prevod i ne diskriminiše medije na srpskom jeziku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

15. 05. 2024.

UNS: Kosovska policija da obezbedi prevod i ne diskriminiše medije na srpskom jeziku

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu protestuje zbog toga što na konferenciji za novinare koju su juče u Regionalnoj policijskoj upravi Sever u Kosovskoj Mitrovici održali ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja i direktor Kosovske policije Gazmend Hodža, prevod na srpski jezik nije bio obezbeđen.

Više redakcija koje izveštavaju na srpskom jeziku pratilo je sinoć ovu konferenciju u vezi sa operacijom Kosovske policije na području opštine Zvečan. Međutim, ostali su uskraćeni za prevod na maternji jezik.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu ističe da je nedopustivo da se novinarima koji izveštavaju na srpskom jeziku onemogućava rad, kao i da se na ovaj način ne krši samo Zakon o upotrebi jezika, već se ugrožava i pravo na informisanje koje je zagarantovano međunarodnim konvencijama.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu podseća da je najučestaliji oblik ugrožavanja medijskih sloboda na ovom području onemogućavanje rada zbog nedostatka prevoda na srpski jezik, a da su se sa ovim problemom novinari srpskih redakcija, samo od početka godine, suočili više puta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi