Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: RTV da preispita odluku o prekidu ugovora novinarki Zorani Nikoletić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

24. 06. 2024.

Izvor: UNS

UNS: RTV da preispita odluku o prekidu ugovora novinarki Zorani Nikoletić

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog otkaza saradnje mladoj novinarki Radio-televizije Vojvodine (RTV) Zorani Nikoletić zbog greške u snimku vremenske prognoze emitovanog u Dnevniku pokrajinskog Javnog servisa i traži od poslovodstva RTV-a da preispita ovu odluku.

U Dnevniku RTV-a 17. juna emitovan je snimljen materijal za vremesku prognozu iz kojeg prethodno nije isečen deo u kojem je novinarka napravila grešku.

Kako je UNS saznao, prilikom rada na montaži snimka, server se pokvario, a kompjuter ugasio. Pre emitovanja u Dnevniku, novinarka, montažer, realizator programa, pa ni urednik nisu pogledali i proverili snimak.

Nakon što je sporni izveštaj pušten u etar, novinarka je dobila otkaz, odnosno prekid Ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Kako je rekla za sajt UNS-a, žao joj je zbog svega što se desilo.

„Uvek pogledam snimak pre emitovanja, prvi put nisam. Bio je to splet nesrećnih okolnosti. Žao mi je što mi nije pružena druga prilika, jer za dve godine rada na RTV-u nikada nisam dobila nijednu primedbu na svoj rad“, rekla je Nikoletić.

Kako je UNS saznao iz izvora koji je želeo da ostane anoniman, Nikoletić je u prethodnom periodu uređivala i Dečiji TV Dnevnik, ali zvog vrste ugovora koji je imala (najpre autorski, a zatim o privremenim i povremenim poslovima), nije potpisivana kao urednik već kao novinarka koja je pripremila emisiju.

UNS smatra da je najteža kazna - prekid ugovora, prestroga, naročito ako se uzme u obzir da je u ovom slučaju zakazao čitav lanac, a da se iste kazne ne odnose na ostale učesnike u njemu.  

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

26.06.

2024.

Pero Kojot [neregistrovani] u 18:14

I sta sad

Dragi prijatelji i kolege, (valjda),
lepo je i dargo mi je da ste zabrinuti za mladu novinarku i njen posao. Lepo je što ste prepoznali njen talenat pe će neko od vas da joj ponudi neki novi posao. Medjutim, moram da kažem i da je dosta licemerno, obzirom da desetine iskusnih novinara ostadoše bez posla poslednjih godina i da i dalje trpe progone i nezaposleni su, jedva preživljavaju, a vi ni reč ne rekoste! Ne pokušaste da se obratite poslodavcima da ih vrate na posao. Ne smete! A čemu onda ova glupost sa vremenskom prognozom...čemu, drugatri... Probudite se!!!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi