Naslovna  |  Šta radimo  |  Događaji  |  Novinarska i medijska udruženja: Poziv za prikupljanje pomoći Miroslavu Jovanoviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji

Novinarska i medijska udruženja: Poziv za prikupljanje pomoći Miroslavu Jovanoviću

Novinarska i medijska udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM, LP, AOM, AM, FSĆ) pridružuju se akciji “Solidarno za Miroslava Jovanovića”, koju je pokrenula grupa kragujevačkih novinara.

Novinarska i medijska udruženja pozivaju svoje članove, novinare i druge medijske radnike, kao i građane da se uključe u akciju solidarnosti uplatom novčanih priloga na namenski račun za prikupljanje donacija novinaru Jovanoviću, koji je otvorio Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res publika”, iz Kragujevca.

Podaci za uplatu priloga:

Komercijalna banka 205-0000000265720-74

Primalac: UG Res publika, Kragujevac

Svrha uplate: donacija za Miroslava Jovanovića

Penzionisanom novinaru Miroslavu Jovanoviću preti oduzimanje kuće ili dve trećine ionako skromne penzije narednih 5 do 7 godina, zbog isplate duga u iznosu od približno 1,5 miliona dinara, njegovom bivšem preduzeću koje je u stečaju.

Presudom Apelacionog suda u Kragujevcu Jovanović je obavezan da izdavačkom preduzeću AD „Svetlost“, u kojem je radio 30 godina, isplati 820.000 dinara, te 185.000 dinara za sudske troškove, plus pripadajuće kamate od 2014. godine.

Miroslav Jovanović je tužen za naknadu duga, pošto je preduzeće “AD Svetlost” u celosti isplatilo novčane kazne po osnovu sudskih procesa vođenih zbog dva teksta i jednog pisma čitaoca, koji su objavljeni 2004. i 2007. godine, u vreme kada je on bio odgovorni urednik. Preduzeće AD „Svetlost“ je u međuvremenu  zatvoreno, pošto je nakon raskida ugovora o privatizaciji 2011. godine, ubrzo otišlo u stečaj, koji ni posle osam godina nije okončan.

Jovanoviću sada preostaje mogućnost da se na presudu žali Vrhovnom kasacionom sudu, ali nova žalba ne odlože izvršenje naplate. Zbog toga bi uskoro, kada presuda stigne do izvršitelja, mogao da ostane bez porodične kuće ili većeg dela penzije na duži vremenski rok, jer iznos od 1,5 miliona dinara ne može da plati. https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/novinaru-u-penziji-kazna-od-15-miliona-dinara-za-tekstove-od-pre-15-godina/

Miroslav Jovanović je ceo radni vek proveo u novinarstvu. Bio je dugogodišnji urednik “Svetlosti”, a zatim i “Kragujevačkih novina”, ali je zbog loše finansijske situacije u tom mediju, prošle godine penziju dočekao na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Smatraju ga za jednog od najboljih kragujevačkih novinara.

 

Udruženje novinara Srbije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija medija

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

Asocijacija onlajn medija

“Slavko Ćuruvija” fondacija 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi