Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Hitno pronaći i kazniti napadača na Uglješu Bokića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

02. 06. 2024.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Hitno pronaći i kazniti napadača na Uglješu Bokića

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje fizički napad na novinara dnevnog lista “Danas” Uglješu Bokića i traži da napadač bude strogo kažnjen.

 

Dok je Bokić snimao mlade ljude, koji su izlazili iz prostorija Novosadskog sajma, muškarac mu je prišao, uzeo telefon i udario ga pesnicom u grudi, rekao je on UNS-u. 

Bokić je, kako kaže, sa sobom imao istaknutu legitimaciju dnevnog lista “Danas”, te veruje da je osoba koja ga je napala videla da se radi o novinaru.

Bokić je UNS-u rekao da je nakon napada primljen u Urgentni centar, gde mu je konstatovano nagnječenje grudne kosti. 

Tamo su, kako kaže, pozvali policiju i on je napad prijavio. 

“Došla su dva inspektora, razgovarali sa mnom i rekli su da će preneti tužilaštvu”, dodaje Bokić.

Sada se, kaže, oseća dobro.

“Ponovo sam se vratio na teren da izveštavam. Nastaviću da radim ovaj posao kao i do sada. Osećam se fizički dobro, ali se ne osećam dobro zbog celokupne situacije, koja je jeziva. Napad na sebe ne smatram ličnim koliko ga smatram opasnim kao pojavu, jer je novinar napadnut samo zbog toga što je radio svoj posao”, rekao je.

Zabrinjavajući je, kako kaže, trend napada na novinare koji primećuje poslednjih dana.

“Prvo je napadnut bio Vuk Cvijić, danas ja. Čujem da su i neke druge kolege sprečene da rade svoj posao. Mislim da su svi slobodni novinari ugroženi, a sada fizički”, rekao je on. 

UNS ističe da je bilo kakvo ugrožavanje sigurnosti novinara neprihvatljivo i da vinovnici fizičkih napada moraju biti najstrože kažnjeni.

UNS podseća da je novinarima neophodno omogućiti slobodno izveštavanje o svim događajima, a posebno u toku izbora, kada je neophodno da do javnosti stižu tačne i pravovremene informacije.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

03.06.

2024.

građanin [neregistrovani] u 17:50

svako sa telefonom je umislio da je BBC

kako se zove napadanje ljudi mobilnim i unošenje ljudima u face lajv? trebale su mu te devojke očitati lekciju umesto tog frajera!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi