Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Fejsbuk i Amazon plaćali niske poreze u Italiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 07. 2013.

Izvor: RTV, Tanjug

Fejsbuk i Amazon plaćali niske poreze u Italiji

MILANO -Profitabilne međunarodne kompanije Facebook (Fejsbuk) i Amazon zajedno su platili tek nešto više od milion evra poreza u Italiji prošle godine, saznaje novinska agencija ANSA.

Informacije su se pojavile nekoliko dana nakon što je Grupa 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) pokrenula pitanje velikih globalnih korporacija koje svoje poslovanje organizuju na način koji im omogućava da izbegnu plaćanje poreza u zemljama u kojima ostvaruju milionske prihode, prenosi ANSA.

Dokumenti u koje je ANSA imala uvid pokazuju da je američka kompanija za onlajn trgovinu Amazon prošle godine u Italiji platila poreze od 950.000 evra, dok je Fejsbuk platio nešto ispod 132.000 evra.

Google (Gugl) se spominje kao jedna od najvećih kompanija koje izbegavaju plaćanje poreza kroz složenu mrežu holding kompanija. Gugl je u Italiji u 2012. platio poreze od svega 1,8 miliona evra.

Političari su zabrinuti da mala i srednja preduzeća odvajaju veći procenat prihoda na poreze u poređenju sa globalnim gigantima koji su u mogućnosti da profit prijavljuju u zemljama gde su porezi niži.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je prošle nedelje u Moskvi predstavila novi plan međunarodne saradnje na polju sprečavanja utaje poreza.

"Nacionalni poreski zakoni ne drže korak sa globalizacijom korporacija i digitalnom ekonomijom, ostavljajući procepe koje međunarodne kompanije mogu da iskoriste da bi veštački umanjile svoje poreske obaveze", navodi OECD.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi