Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Petković grobar "Srpskih novina"?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 07. 2013.

Autor: N. N. Travica Izvor: Alo!

Petković grobar "Srpskih novina"?

Posle 175 godina izlaženja, opstanak novina doveden u pitanje jer od ministra kulture nisu dobile podršku, iako ih je dva put posetio i obećao pomoć

Opstanak „Srpskih nedeljnih novina“, jedinog zvaničnog glasila naše nacionalne manjine u Mađarskoj, posle 175 godina izlaženja doveden je u pitanje jer od Ministarstva kulture, prvi put za pet godina, nisu dobili ni dinar!

Glavni i odgovorni urednik lista Dragan Jakovljević objašnjava za „Alo!“ da su „Srpske novine“ konkurisale kod Ministarstva kulture Srbije za sufinanasiranje srpskih medija u regionu, ali da sredstava nisu odobrena.

 - List je do sada uspevao da održi kontinuitet nedeljnog izlaženja zahvaljujući velikim naporima minimalnog broja zaposlenih, rukovodstva samouprave Srba i sredstvima koja smo dobijali na konkursima Ministarstva kulture i vojvođanskog sekretarijata za kulturu - rekao je Jakovljević, dodajući da izdavač nastoji da „Srpske nedeljne novine” stignu u svaku srpsku kuću u Mađarskoj, tako da ih danas čita gotovo celokupna populacija srpskog stanovništva u toj zemlji.

 - Novine omogućuju jezičku edukaciju našeg naroda u Mađarskoj, koja je neophodna. Uredništvo je svesno činjenice da je očuvanje maternjeg jezika i pisane reči u rasejanju značajno u borbi protiv asimilacije - izjavio je Jakovljević, dodajući da se novine fi nansiraju i iz budžeta Mađarske, ali da ta sredstva nisu dovoljna za redovno izlaženje. On ističe i da to glasilo danas ima samo 12 strana, tako da dalje smanjenje nije izvodljivo.

Neprijatno nas je iznenadilo što na konkursu Ministarstva nije prihvaćen projekat tematskih dodataka „Srpskih nedeljnih novina“ i što nismo dobili sredstva koja su nam proteklih godina bila dragocena za funkcionisanje.

To se dogodilo uprkos suprotnim obećanjima ministra kult u - re Bratislava Petkovića, koji nas je d o sada čak dva puta posetio. U decembru smo preneli i njegovu izjavu u kojoj je obećao da će ministarstvo na čijem je on čelu ubuduće fi nansirati i pomagati naše napore, čak i u većem obimu nego što je to bilo do sada - kazao je Jakovljević, naglašavajući da su „Srpske nedeljne novine“ uputile molbu ministarstvu da im se ukaže na ostale mogućnosti dopune budžeta koji im jedva omogućava puki opstanak.

Antrfile : Dva veka tradicije

Srpske nedeljne novine su nastavljač tradicije „Serbskih narodnih novina“, koje je Teodor Pavlović izdavao u Pešti od 1838. do 1849. godine. Srpsko pisano glasilo u Mađarskoj je od početka izlaženja promenilo više izdavača. „Srpske nedeljne novine” danas izdaje samouprava Srba u Mađarskoj, kao zvanično glasilo naše nacionalne manjine u toj zemlji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi