Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medijska reforma ključni prioritet
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 07. 2013.

Izvor: Politika

Medijska reforma ključni prioritet

U pismu koje je šef Odeljenja za Srbiju Mirijam Feran, po nalogu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, uputila novinskim agencijama Fonet i Beta napominje se da je u toj oblasti „neophodan opipljiv napredak”

 

Primena Medijske strategije, posebno njenih delova o transparentnosti vlasništva i finansiranju medija, sada je ključni prioritet, više nego ikada, imajući u vidu odluku Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom, saopštio je Generalni direktorat Evropske komisije za proširenje, prenele su juče novinske agencije Beta i Fonet.

U pismu koje je šef Odeljenja za Srbiju Mirijam Feran, po nalogu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, uputila novinskim agencijama Fonet i Beta napominje se da je u toj oblasti „neophodan opipljiv napredak”.

„Već prvi rokovi, predviđeni Medijskom strategijom, nisu ispunjeni, konkretno mart 2013. godine, za usvajanje propisa koji bi regulisali status državne novinske agencije Tanjug i drugih medija koji su u vlasništvu države i koje država finansira”, ukazuje u pismu Feranova. Ona dodaje da mora biti „potpuno obezbeđena” usklađenost državnog finansiranja medija na različitim nivoima s pravilima o državnoj pomoći, uključujući tu i finansiranje kroz reklamne kampanje iz javnih izvora.

Generalni direktorat Evropske komisije za proširenje odgovorio je tako na dopis privatnih agencija Fonet i Beta, upućen krajem juna, u kojem je upozoreno na kašnjenje medijske reforme, koju je podržala EU i čiji je važan deo izlazak države iz vlasništva u medijima i prestanak budžetskog finansiranja medija. U odgovoru beogradskim novinskim agencijama, Feranova se poziva na stav komesara Filea da je „političko uplitanje u medijske slobode” jedno od ključnih pitanja s kojim će se zemlje kandidati sresti u postupku pridruživanja EU. „To se najpre odnosi na transparentnost vlasništva i finansiranje medija. Ovaj aspekt je ključna odrednica u Medijskoj strategiji, čija primena i dalje ostaje najvažnija”, navodi Feranova.

Feranova u pismu dodaje da je od ministra kulture i medija Srbije nedavno zatraženo da zvanično konsultuje Evropsku komisiju o nacrtima zakona o javnom informisanju i elektronskim medijima, kako bi se izbegla bilo kakva nesaglasnost sa zakonodavstvom EU, posebno u oblasti audio-vizuelnih medijskih servisa i prekogranične televizije.

„Evropska komisija će nastaviti da podržava Srbiju u obezbeđivanju primene Medijske strategije i jačanju poštovanja slobode izražavanja i slobode medija”, ističe u pismu Feranova.

Sloboda izražavanja i sloboda medija su među najvažnijim izazovima za zemlje koje pretenduju na članstvo u EU, navela je Feranova i podsetila da su te slobode ujedno deo kriterijuma iz Kopenhagena koje zemlje kandidati moraju da ispune.

Novinske agencije Fonet i Beta ukazale su pre mesec dana Evropskoj komisiji da državni intervencionizam u medijskoj sferi ugrožava slobodnu konkurenciju i poslovanje medija u Srbiji, kao i da medijska reforma kasni, čime država nastoji da produži budžetsko finansiranje medija, odlažući tranziciju ka njihovom projektnom finansiranju, kroz javne konkurse i izlazak iz vlasništva u medijima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi