Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Srbin napravio sedam od 100 najboljih fotografija Rojtersa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 12. 2011.

Izvor: 24 sata

Srbin napravio sedam od 100 najboljih fotografija Rojtersa

Agencija Rojters je na svojoj veb stranici objavila 100 najboljih fotografija u 2011. godini, a čak sedam pripada fotoreporteru iz Srbije, Goranu Tomaševiću.

I u profesionalnom i u svakom drugom smislu najteže je bilo snimiti fotografiju na kojoj šrapnel od rakete prolazi iznad glava vojnika. To je fotografija koja vam se dogodi jednom ili nijednom u karijeri. Najčešće nijednom - počinje priču za „24 sata” Goran Tomašević, fotoreporter Rojtersa.

Foto: 24 sata
Fotografije su nastajale na najrazličitijim mestima: tokom demonstracija, na ratištima širom sveta, za vreme velikih prirodnih katastrofa. Tomašević se već dve decenije bavi fotoreporterskim poslom. Počeo je u Politici, da bi vrlo brzo prešao u čuvenu britansku agenciju. Tokom karijere je uvek odlazio na mesta gde se, kako sam kaže, dešavaju „velike stvari”.

- U januaru sam bio u Južnom Sudanu, za vreme referenduma za nezavisnost. Tu je nastala serija putopisnih fotografija. Napravio sam tada i reportažu o plemenu Mundari koje živi s kravama. A jedna od tih fotografija je takođe ušla u najuži izbor. Po povratku je izbila revolucija u Egiptu, a u februaru sam već bio u Libiji. Tu je nastala fotografija velike eksplozije koja se takođe dogodi jednom u životu. Objavljena je na više od 120 naslovnih strana - navodi Tomašević. Ovaj Beograđanin trenutno je šef fotografa Rojtersa u Egiptu, a od 15. decembra živeće u Najrobiju, glavnom gradu Kenije, gde će biti šef za Istočnu Afriku. I pored toga, neće biti vezan za kancelariju već će nastaviti da putuje.

- Teško je izmeriti gde je bilo najopasnije. Opasnost je sastavni deo posla. Bilo je, međutim, neprijatnosti, kada su porodici javljali da sam ranjen ili ubijen. I danas mi je najveća briga to što roditelji, sestra i ćerka brinu dok ja radim - kaže on i navodi da mu je Afrika veliki izazov kada je reč o daljem profesionalnom putu. Kako kaže, voleo bi da ubuduće radi više putopisnih reportaža. Do tada, nastaviće da putuje na najopasnija mesta, i da na svakih nekoliko meseci dolazi po nekoliko dana u rodni grad.

Ivana Mastilović Jasnić


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi