Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tužbe protiv novinara oružje pritiska
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 11. 2011.

Izvor: Danas

Tužbe protiv novinara oružje pritiska

ANEM predstavio monitoring medijske scene u Srbiji

Mnoge važne presude Evropskog suda za ljudska prava kroz koje je taj sud gradio svoju praksu u primeni člana 10. Evropske konvencije, koji garantuje slobodu izražavanja, ne mogu se naći ili se ne mogu lako naći u srpskim prevodima.

Oslanjanje na ličnu inicijativu postupajućih sudija i samih stranaka, kojom bi oni pojedinačno i svako za sebe dolazili do prakse koja u ovom slučaju jeste pravo, očigledno nije dovoljno, navodi advokat Slobodan Kremenjak u monitoringu medijske scene Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

„Ovo nas dovodi u situaciju u kojoj naši sudovi jesu obavezni da norme koje se tiču slobode izražavanja primenjuju i tumače saglasno međunarodnim standardima i praksi Evropskog suda u primeni ovog člana, ali s druge strane su u dobroj meri prepušteni sami sebi, svojoj ličnoj inicijativi ili ličnom poznavanju stranih jezika, kada se postavi pitanje upoznavanja sa standardima i praksom koju su obavezni da primene“, ističe Kremenjak.

On je juče na predstavljanju monitoringa naveo i da su tužbe protiv novinara i dalje veoma moćno oružje kojim se vrši uticaj na medije i kao primer naveo novinarku B92 Suzanu Trninić, koja je pravosnažno osuđena jer je u programu postavila pitanje predsednici parlamenta o navodnom zapošljavanju supruge Franka Simatovića u preduzeću Srbijagas.

Govoreći o dekriminalizaciji klevete u medijima, advokatica Kruna Savović rekla je da nije rešenje samo da se to krivično delo izbaci iz Krivičnog zakonika, već je problem u tome što se te stvari često vode preko parničnih postupaka. Ona je istakla da je zbog toga potrebno da se podstaknu sudije da primenjuju praksu Evropskog suda za ljudska prava, što se sada ne radi u dovoljnoj meri.

B. C.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi