Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Spomenik Pantiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 06. 2011.

Izvor: Večernje novosti

Spomenik Pantiću

Jagodina - Novinaru, dopisniku „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milanu Pantiću, koji je pre deset godina mučki i s leđa ubijen u hodniku zgrade u kojoj je stanovao, postavljen je spomenik koji će biti otkriven u subotu, 11. juna, na desetogodišnjicu njegovog ubistva.

Postament sa bistom Pantića postavljen je na trgu koji od prošle godine nosi njegovo ime i nalazi se u blizini stana u kojem je naš kolega ubijen.

Inicijativa za podizanje spomenika potekla je iz Udruženja novinara Srbije, a izradu i postavljanje spomenika finansirali su Kompanija „Večernje novosti“ i grad Jagodina. Pre toga, protokol o podizanju spomenika potpisali su gradonačelnik Dragan Marković Palma i direktor, glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti“ Manojlo Vukotić.

Autor biste, koja će građane Jagodine i sve njene posetioce podsećati na hrabrog novinara koji nije ustuknuo pred pritiscima lokalne mafije, je akademski vajar Ljubiša Mančić iz Beograda, a izlivena je u livnici „Braća Jeremić“.

Otkrivanje spomenika zakazano je za subotu u 12 sati. Sat pre toga, na Gradskom groblju održaće se pomen Pantiću, a u 13 sati u Narodnoj biblioteci biće dodeljena nagrada za novinarsku hrabrost, koja nosi Pantićevo ime.

Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001. godine, oko osam sati, u hodniku ispred svoga stana u Ulici Branka Radičevića, „sa nekoliko udaraca tupim predmetom u glavu“, kako je tada saopštila policija. Vraćao se iz prodavnice i u rukama je držao kesu sa dva hleba.

Ubica još nije otkriven, kao ni nalogodavci, dok je u okviru rasvetljavanja ubistva saslušano više od 2.000 lica. Istina o zločinu izostala je i posle više izjava nekoliko ministara, tužilaca i načelnika policije da „slučaj samo što nije rešen“.

G. J.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi