Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Privatni mediji bez sindikata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 03. 2011.

Izvor: Danas

Privatni mediji bez sindikata

Beograd - U većini privatnih medija u Srbiji ne postoji sindikalno organizovanje zaposlenih, a poslodavci samo na osnovu ugovora o radu odlučuju koga će da otpuste i kako će i koliko da plaćaju zaposlene, ocenjuju sagovornici Danasa.

Prema njihovim rečima, sindikalno organizovanje postoji uglavnom u glasilima u čijem vlasništvu država ima udeo, a funkcionišu u okviru granskih sindikata neke od većih organizacija kao što su Savez samostalnih sindikata Srbije, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata i Nezavisnost.

Rajko Simić, predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u grafičkoj, izdavačkoj, informativnoj delatnosti i kinematografiji Srbije, kaže za Danas da u oko 65 odsto medija u Srbiji postoji sindikalno organizovanje, ali da je ono mnogo manje zastupljeno u privatnim, ali i elektronskim medijima. On dodaje da oni funkcionišu uglavnom u okviru dve sindikalne organizacije, a da je veoma mali broj nezavisnih sindikata.

- Jedan od glavnih problema u ovoj oblasti jeste i nepostojanje granskog kolektivnog ugovora. Mi smo kao granski sindikat pripremili jedan takav ugovor, koji je naišao na otpor medijskih preduzeća, jer tamo praktično i ne postoje reprezentativne sindikalne organizacije koje su ovlašćene da ugovor potpišu - objašnjava Simić.

Prema njegovim rečima, vlasnici medija se uglavnom oslanjaju samo na ugovor o radu, „na osnovu kojeg mogu da rade šta im volja“.

Simić, naime, napominje da tako postoji i rad na crno, da se ne isplaćuju redovno zarade, koje su često na minimalnim nivoima, kao i da su česte određene vrste mobinga. Na pitanje zašto medijski radnici ne organizuju proteste i štrajkove kao zaposleni u drugim oblastima, on ističe da je „medijska sfera vrlo podeljena i kontrolisana“, ali i da se zaposleni plaše da bi to moglo da ima pogubne posledice.

- Zainteresovani smo da uđemo u medije i pomognemo zaposlenima da se organizuju, kao i da se potpiše kolektivni ugovor u toj oblasti. Međutim, sve je manje upornosti i hrabrosti među medijskim radnicima - navodi Simić.

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa kaže za naš list da je u okviru ovog sindikata tridesetak medija, od kojih četiri veća iz Beograda, dok su ostali lokalni mediji. Ona objašnjava da sindikalnog organizovanja ima samo u medijima u kojima je država suvlasnik, ali da se zaposleni u poslednje vreme organizuju i u privatnim i privatizovanim glasilima.

- Zaposleni u medijima počinju da se organizuju tek kada po više od nekoliko meseci ne primaju zarade, jer su u strahu od gubitka posla. Takođe, i vlasnici medija teško dozvoljavaju funkcionisanje i organizovanje sindikata unutar medija - napominje Čabarkapa.

Kako navodi naša sagovornica, u ovoj oblasti država nije stvorila ambijent za socijalni dijalog, „bez kojeg nema ni slobodnih i nezavisnih medija“.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi