Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Pronaći i kazniti odgovorne za pretnje novinarima N1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

26. 04. 2024.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Pronaći i kazniti odgovorne za pretnje novinarima N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje pretnje smrću novinarima N1 i traži od nadležnih da otkriju i kazne odgovorne.

Programski direktor N1 Igor Božić rekao je za UNS da je redakcija N1 juče dobila pretnje u komentaru na video-prilog i tekst o boravku predsednika Srbije u Americi povodom sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu.

Novinarima N1 je, kaže Božić, prećeno „da će uskoro biti likvidirani, neutralisani i da od njih neće ostati ništa“. Ova redakcija nazvana je „najgorom bandom“, „plaćenim izdajnicima od stranih sila moći”, a u komentaru je pisalo i da ,,odavno javno istupaju prema srpskom narodu i vlasti”. U komentaru se, kako dodaje, navodi i da ,,zlikovaca ima više”, te se pominju i mediji Nova S i Danas.

Božić kaže da su pretnje odmah prijavili Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

„Pozvali su nas danas iz Tužilaštva i obavestili da sprovode procedure u vezi sa prijavom. Ovo nije prvi put da redakcija N1 dobija ovakve pretnje, sličan slučaj desio se pre nekoliko nedelja kada smo objavili vest o otkrivanju plantaže marihuane na severu Kosova. I tada smo obavestili Tužilaštvo, ali evo do danas nismo dobili povratnu informaciju“, kaže Božić za UNS.

On je dodao da su moderatori sajta N1 uočili komentare koji su sinoć stigli, ali da ih redakcija nije objavila.

UNS poziva Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da pretnje smrću koje su dobili novinari N1 shvati ozbiljno i da brzo pronađe odgovorne.

UNS ističe da su zastrašivanja i pretnje novinarima neprihvatljivi i da vinovnici ovakvih verbalnih napada moraju da snose odgovornost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi