Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Još jedna tužba Emira Kusturice protiv E-novina i Petra Lukovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 03. 2011.

Izvor: Blic

Još jedna tužba Emira Kusturice protiv E-novina i Petra Lukovića

Nastavlja se sukob između Emira Kusturice, reditelja, i Petra Lukovića, glavnog urednika portala E-novine. Kusturica je juče podneo još jednu tužbu protiv Lukovića zbog teksta “Jedna mala sarajevska analiza: Ugled i čast Emira K” koji su E-novine preuzele sa sarajevskog portala Protest.ba i objavile 15.februara.

Ovoga puta Kusturica tuži Lukovića za 3.000.000 dinara.

Prvu tužbu protiv Petra Lukovića Emir Kusturica podneo je 1. februara Višem sudu u Beogradu zbog teksta “Novogodišnja bajka za ubice” koji je objavljen 15. januara.

Kao razlog tužbe navodi se povreda ugleda i časti, a za nanetu duševnu bol tužitelj je tražio odštetu od 2.000.000 dinara.

Petnaest dana od prve tužbe E-novine objavljuju novi sporni tekst zbog kojeg je Kusturičin advokat Zdenko Tomanović juče podneo novu tužbu.

“Očigledno je da je država u Emiru Kusturici našla hitmena koji će pokušati da ubije E-novine i tako zaplaši sve koji žele da se bave slobodnim novinarstvom i kritički misle o proizvođačima tužne srpske političke realnosti”, navodi se u saopštenju redakcije E-novina.

S druge strane, Zdenko Tomanović, advokat, u izjavi datoj agenciji Beta objašnjava: “Nova tužba, kao i ranije tužbe, ne predstavlja pokušaj da se ograniči sloboda javnog informisanja, niti je pokušaj zatvaranja javnog glasila, nego zahtev za pripadajuću zaštitu prava garantovanih domaćim i međunarodnim standardima, onda kada nepristojni izrazi prevazilaze granice negativnog mišljenja, a iznete neistine izlaze iz granica novinarskog kodeksa i postaju argument za nametanje javnog prezira”, naveo je Tomanović u saopštenju.

Osim glavnog urednika E-novina, Kusturica je zbog “povrede ugleda i časti i duševne boli” nanetih tekstom “Novogodišnja bajka za ubice” tužio i autore teksta Zorana Janića i Miroslava Bojčića, kao i kuću B92, kao vlasnika internet domena www.pescanik.net koji je objavio tekst.

Advokat Tomanović je objasnio da je B92 tužen jer portal Peščanik nije registrovano javno glasilo, ne objavljuje impresum i nema glavnog i odgovornog urednika, te je tužba podneta na osnovu Zakona o obligacionim odnosima protiv vlasnika domena, odnosno B92, a ne na osnovu Zakona o javnom informisanju.

S. Milojković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi