Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Osuđena direktorka novina koje su već „ugašene”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 01. 2011.

Izvor: Politika

Osuđena direktorka novina koje su već „ugašene”

Pančevo - Krajem prošle godine pravnom zastupniku lista „Pančevac“ stigla je presuda Osnovnog suda u Pančevu kojom se Milana Savić, direktorka, i Marija Andrić, glavni i odgovorni urednik nekada konkurentskog „Pančevac presa“, osuđuju na po devet meseci zatvora, uslovno na dve godine.

U međuvremenu je, opet odlukom suda, „Pančevac pres“ morao da promeni ime, Milana Savić prestala je da bude direktor, a novembra prošle godine list je prestao i da izlazi.

U obrazloženju presude kaže se da se dva čelna čoveka „Pančevac presa“ osuđuju za krivično delo neovlašćene upotrebe tuđe firme.

Naime, od februara do oktobra 2008. godine, kada je sud naložio promenu imena, „Pančevac pres“ je potpuno, izgledom, grafičkom opremom, pa čak i nazivom stalnih rubrika, potpuno ličio na „Pančevac“, što je među stalne čitaoce najčitanijeg lokalnog lista u Srbiji unosilo pometnju. „Pančevac pres“ je februara 2008. počela da izdaje grupa do tada novinara i administrativnih radnika „Pančevca“, pošto kao konzorcijum nisu uspeli na aukciji da kupe ove novine koje su dostigle vrednost od čak 2,2 miliona evra. Novi vlasnik „Pančevca“ tužio je nelojalnu konkurenciju, pa je „Pančevac pres“ posle devet meseci morao da promeni ime, tako što je u glavi lista ostalo samo „Pres“, posle čega je počeo da gubi oglašavače i zapao u finansijsku krizu, sve dok se novembra prošle godine nije ugasio.

Doduše, ni u do sada finansijski uvek stabilnom „Pančevcu“ nemaju mnogo razloga da likuju. Bivši gazda s kojim je prošle godine Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajni ugovor ostavio im je u amanet dug koji, ako bude pao na njihova pleća, neće moći da vrate. Ispostavilo se da je „Pančevac“ bio jemac da će porodica Marković, koja je bila vlasnik lista, vratiti 1,2 miliona evra kredita koji je uzela za drugo gazdino preduzeće. To se nije desilo, pa je banka blokirala račun „Pančevca“ u čijoj evidenciji nema traga da je takva garancija potpisana.

Aleksandar Vučković, direktor „Pančevca“, kojeg je imenovala Agencija za privatizaciju, suspendovao je Zorana Sprema, čije je ime kao direktora na ugovoru o jemstvu, i započeo borbu da dokaže da je potpis na jemstvu stavljen bez ovlašćenja Upravnog odbora i Skupštine akcionara. „Pančevac“ izlazi, ali pod stalnom pretnjom da će banka opet blokirati njegov račun sa kojeg je već skinula 1,8 miliona dinara.

M.Šašić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi