Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Enciklopedija srpskog novinarstva za dve godine?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 09. 2010.

Izvor: Danas

Enciklopedija srpskog novinarstva za dve godine?


Projekat Udruženja novinara Srbije vredan više miliona dinara
Beograd - U okviru projekta Udruženja novinara Srbije (UNS) na izradi Enciklopedije srpskog novinarstva dosad je prikupljeno i obrađeno 4.500 odrednica, a u toku je prikupljanje biografskih podataka novinara koji još nisu popunili upitnike, a procenjuje se da ih je oko 1.000, kaže za Danas Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a.

Ovaj projekat, vredan više miliona dinara, započet je još 2000, a predviđeno je da enciklopedijsku građa o novinarstvu čine biografski imenik, glasila i teorija i praksa u srpskom novinarstvu. Prema rečima Brajovića, enciklopedija će morati najverovatnije da se štampa u dva toma, ali da trenutno „nema finansijskih uslova“.

On napominje da je 2.800 odrednica već prošlo lekturu i prvu korekturu, a da je u elektronskoj formi još 1.700, koje ovih dana treba predati. Tokom prošle i ove godine, kako kaže, prikupljeno je oko 1.000 novih biografskih podataka.

- Obrađuju se oni koji su popunili upitnik o svojim podacima, kao i oni koji su ostavili trag u srpskom novinarstvu, a koji više nisu živi. Biografije preminulih pisale su starije kolege i takvih jedinica je oko 1.500. Problem je što mnogi novinari nisu popunili upitnike i moramo ih podsećati po više puta - objašnjava Brajović.

Brajović navodi da je „godinu dana preambiciozan rok za završetak enciklopedije, ali da bi dve godine možda bile realan rok“.
B. C.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi