Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sukob interesa?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 03. 2010.

Sukob interesa?


Beograd - Direktor „Večernjih novosti“ Manojlo Vukotić, prema sopstvenom priznanju, imao je krajem 2002. ugovor s nemačkom medijskom kompanijom VAC. Vukotić tvrdi da je pružao samo „konsultantske usluge“, što, prema rečima stručnjaka, znači da je najverovatnije bio u sukobu interesa!

Vukotić juče nije želeo da objasni kako je moguće da kao prvi čovek jedne medijske kuće daje konsultantske usluge drugoj?! Umesto toga, njegovi saradnici uputili su nas na pismo u kojem direktor „Novosti“ objašnjava šta je sve bilo deo ugovora.

„U ugovoru koji smo sklopili piše konsalting za područje SRJ, Republike Srpske, za novinske projekte, analize kretanja štampe, štampanje...“, napisao je Vukotić kompaniji VAC.

Iz ove medijske kuće, međutim, poručuju da je ugovor u ime VAC potpisao Bodo Hombah i da se nemački koncern obavezao da Vukotiću isplati novac u dva navrata. Godinu dana pre potpisivanja ugovora Vukotiću je isplaćeno 75.000 evra, od kojih je pola završilo na računu njegovog sina u Italiji, a drugih 37.500 evra na računu izvesnog Radojka Mrlješa.

„Po konačnom završetku svih novinskih i distribucionih projekata, koji treba tačno da budu definisani između ugovorenih strana, konsultant, odnosno Manojlo Vukotić, dobiće nadoknadu u visini od najviše 500.000 evra“, piše u ovom ugovoru.

U njemu je jasno precizirano da je Vukotić angažovan kao generalni direktor i glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti, čime se otvara prostor za sumnju o sukobu interesa. Vojin Dimitrijević iz Centra za ljudska prava smatra da je ovde upravo reč o tome.

- Izgleda da se to naveliko radi. To jeste sukob interesa, ali kompanija bi trebalo da izađe na kraj s tim. Ne znam sve detalje, ali se vidi da je ozbiljan novac u krajnjem ishodu - kaže Dimitrijević.

Izvršni direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić takođe sumnja na sukob interesa.

- Ugovor između VAC i Vukotića nisam video i ne znam na šta ga je on sve obavezivao. Ako se odnosi na prodaju akcija „Novosti“, mogao bi da bude sporan, imajući u vidu za koga je radio - ističe Nenadić.

Zanimljivo je takođe da su iznosi koji su isplaćeni direktoru „Novosti“, kao i datum sklapanja ugovora (10. maj 2003), u faksimilu ugovora ispisani naknadno! Šta su to i u čije ime potpisivali Bodo Hombah i Manojlo Vukotić, ostaće tajna do daljeg, jer se ni jedan ni drugi nisu javili do zaključenja ovog broja Kurira.

Antrfile : Pitanja Kurira za VAC1.

Kog tipa je ugovor između VAC i Manojla Vukotića, direktora „Večernjih novosti“, i šta piše u njemu?

2. Da li je logično da za konsultanta uzimate čoveka iz konkurentske kuće?

3. Da li je na bilo koji način u kupoprodaju akcija ove medijske kuće učestvovao Stanko Subotić Cane?

4. Da li je tačno da je Subotić vama dao garanciju od 40 miliona da će privatizacija „Novosti“ biti na vreme završena i da je ta garancija još uvek zarobljena?

Ko sve koga tuži u aferi „Novosti“

Akteri afere „Novosti“ nekad su bili prijatelji i saradnici, a sada se tužakaju po sudovima. Teško je i pohvatati ko je sve protiv koga presavio tabak, osim Miroslava Miškovića i Milana Beka, koji mudro ćute i ne oglašavaju se, što preko medija, što preko sudova.

Krenulo je od tvrdnje lidera Pokreta za promene Nebojše Medojevića da se Stanko Subotić Cane u društvu optuženog za šverc droge Darka Šarića krije na Žabljaku u Crnoj Gori. Onda je Subotić najavio da će tužiti „sve koji su ga klevetali poslednjih godina“, od Medojevića preko Ratka Kneževića i Aleksandra Tijanića do Miroslava Miškovića i Milana Beka.

Na to je odgovorio Medojević najavivši tužbu za klevetu protiv Subotića. S druge strane, televizija B92 će pokrenuti spor protiv ovog crnogorskog političara. U priču se ubrzo uključio i Aleksandar Tijanić, čiji advokati već pišu tužbu protiv Subotića.

Istovremeno, još jedna televizija, ovaj put podgorička TV In, moraće na sud. Nju će zbog intervjua sa Stankom Subotićem tužiti Nebojša Medojević. U Inu poručuju da će se sa Medojevićem videti na sudu - zbog klevete!

Na kraju, tužbu je najavio i direktor „Novosti“ Manojlo Vukotić, koji je najavio da će tužiti medijsku kuću VAC.

Odgovornost Koštunice


Aferu sa prodajom i kupovinom akcija „Večernjih novosti“ pokrenuo je Stanko Subotić Cane, optužen za šverc cigareta. On je otkrio da je u ime kompanije „Senta“ potpisao ugovor s tri firme - „Ardos“, „Trimaks“ i „Karamat“, koje su u vlasništvu Miroslava Miškovića i Milana Beka (vidi okvir). Subotić je otkrio da se sve to dešavalo 2004/2005. godine, za vreme vlade Vojislava Koštunice.

- Mišković i Beko, koji su od mene dobili novac i kupili akcije „Večernjih novosti“, trebalo je posle tri meseca da predaju te akcije meni, odnosno kompaniji VAC. To se nije desilo do danas - izjavio je Subotić.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi