Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tanjug vladin biro, RTS na budžetu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 07. 2013.

Izvor: Pregled, Tanjug

Tanjug vladin biro, RTS na budžetu

Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Kolarević najavio je juče na skupštinskom Odboru za kulturu i medije da će najkasnije do 24. jula biti objavljena odluka o načinu finansiranja javnih servisa Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine, a ideja je da Novinska agencija Tanjug bude delom vladin servis za informisanje, a delom akcionarsko društvo.

 

Prema rečima Kolarevića, Tanjug će biti po nemačkom modelu pretvoren u vladin biro za komunikacije. „Ideja je da Tanjug bude vladin servis za informisanje, za prikupljanje informacija iz sveta i slanje, i taj zakon može vrlo brzo da se donese, onda bi jedan deo Tanjuga verovatno išao u privatizaciju, delile bi se akcije, i on bi išao na tržište“, rekao je Kolarević. On je u izveštaju o zakonodavnoj delatnosti u medijskoj oblasti rekao da je radna grupa izradila Nacrt zakona o elektronskim medijima i Nacrt zakona o javnim medijskim servisima i da se nada da će do srede biti objavljeni na sajtu Ministarstva kulture i informisanja. Kolarević je istakao da je procedura oko donošenja zakona veoma komplikovana jer se usaglašavaju sa zakonodavstvom EU.

Predviđene su najmanje tri debate a nakon toga, početkom septembra, Nacrt zakona o javnim medijskim servisima i Nacrt zakona o elektronskim medijima ići će u Skupštinu. Poslanici su najviše bili zainteresovani kakav model finansiranja Radio televizije Srbije je usvojen, a iako se očekuje objavljivanje Nacrta zakona na sajtu u sredu, Kolarević još nije bio spreman da kaže koji je to model. U pauzi sednice Odbora on je novinarima izjavio da će finansiranje RTS biti iz budžeta, a da će do srede konkretno reći kako će izgledati taj model.

„Tačno će biti određeno posebnim ugovorom, kada i koliko novca ide na račun javnih servisa, znači Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine i to neće moći niko da zaustavi, neće se doći u situaciju, da neko može da kaže, ne dam vam pare jer vi niste objavili to i to“, kazao je Kolarević.

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje održao je juče sednicu na kojoj su predstavnici Ministarstva kulture i informisanja podneli izveštaj o radu u protekla tri meseca i izradi medijskih zakona. Ministar kulture Bratislav Petković u izveštaju parlamentarcima istakao je da se mnogo radilo, da ovo ministarstvo kao organ državne uprave ima bogatu zakonodavnu delatnost u oblasti medija, da je urađen nacrt Nacionalne strategije razvoja kulture u Srbiji do 2020. godine. Ministarstvo je u ovom periodu obezbeđivalo sredstva za delatnost ustanova kulture a stvoreni su uslovi za pristup i realizaciju projekata koji se finansiraju iz sredstava pretpristupnih fondova EU. Otvoren je Konak kneza Miloša na Topčideru i Muzej Srpske pravoslavne crkve sa fantastičnom postavkom, ministar Petković je preporučio poslanicima da to svakako pogledaju. Predsednica Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović kao i poslanik Gorica Mojović zamerili su ministru što nije podneo konkretan izveštaj o tome kako su sredstva raspoređena nakon rebalansa budžeta.

Smatraju da je obaveza Ministarstva kulture da obezbedi sredstva za funkcionisanje institucija kulture i podnese izveštaj o tome a institucije su zadužene za programsku delatnost. Mojović je istakla da Ministarstvo kulture treba da obezbedi rad muzeja, pozorišta, da Stenvej klaviri u koncertnim salama budu ispravni a za programe će se pobrinuti same institucije. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi