Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Napadnuta ekipa Kurira
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 05. 2011.

Izvor: Kurir

Napadnuta ekipa Kurira

Z. P. (52) nasilnički se poneo prema novinarki Kurira dok je na Ledinama istraživala priču o navodno usvojenom detetu folk pevačice Ane Nikolić



U traganju za istinom novinari su često napadani i vređani, nekim nasilnicima, nažalost, ni trudnoća novinarke ne znači ništa! Novinarka Kurira Ivona Palada, koja je u petom mesecu trudnoće, i fotoreporter Damir Dervišagić fizički su napadnuti juče oko 19 sati dok su bili na zadatku u Srbobranskoj ulici u beogradskom naselju Ledine.

Zahvaljujući izuzetno brzoj intervenciji policijskih patrola sprečen je nastavak napada, a novinarka Kurira je iz predostrožnosti prebačena u dežurnu zdravstvenu ustanovu na pregled.

Ekipa Kurira je, tragom informacije o lažnom usvajanju bebe pevačice Ane Nikolić (vidi tekst na strani 12 i 13), otišla da utvrdi činjenice u vezi sa ovim slučajem, kad ju je verbalno i fizički napao Z. P. (52), vlasnik kuće u kojoj žive roditelji deteta.

- Otišli smo na adresu koju mi je dao izvor, inače blizak prijatelj i komšija porodice u čijoj se kući dete nalazi. Na kapiji smo potražili zvonce ili interfon, a kako ga nije bilo, otišli smo do vrata i pozvonili. Otvorila nam je M. P., žena koja tu živi.

Pored nje je bio mališan koji mnogo podseća na dete sa slike - objašnjava Palada, novinarka rubrike Stars, i dodaje da je žena nakon njihovog predstavljanja odvela mališana u sobu a potom se vratila da nastavi razgovor.

- Objasnili smo joj kakve informacije imamo i da smo došli da ih proverimo. Međutim, ona nije htela da potvrdi našu priču. Pozdravili smo se sa ženom i odgovore potražili u komšiluku. Tamo su nam rekli da dete zaista živi tu i da ne vide razlog zašto nas je M. P. slagala - navodi novinarka i dodaje da je do napada Z. P. došlo na ulici kad je naša ekipa krenula u redakciju.

- Prišao mi je Z. P. i počeo da viče na mene. Vikao je:

„Tužiću vas, prebiću vas!“

Rekla sam mu da sam u petom mesecu trudnoće, da mi stres nije potreban i da samo radim svoj posao. Objasnila sam mu da sam spremna da mu dam svoje podatke. Potom sam počela da vadim ličnu kartu a on je pokušao da mi je istrgne iz ruku, zamahnuo je rukom da me udari, što je sprečio kolega fotoreporter Damir Dervišagić isprečivši se između njega i mene.

Antrfile: Mogla da izgubi bebu!

Pre nego smo krenuli nazad u redakciju, koleginica Palada objašnjavala je policajcu situaciju u kojoj se našla i pod stresom počela da plače.

- Nije imao razloga da me napadne, samo sam radila svoj posao. Htela sam da mu pokažem svoju legitimaciju, ali on mi je u tom trenutku otrgao papir iz ruke. Mnogo sam se uplašila, mogla sam da izgubim dete, i to samo zato što sam pošteno radila svoj posao - objašnjavala je Palada kroz suze.

UNS: Tražimo maksimalnu kaznu

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je napad na naše kolege.

- Nažalost, ovo je još jedan u nizu napada na novinare dok obavljaju svoj posao. Događa se ono na šta mi već dugo ukazujemo da će se dešavati posle sramno blagih kazni za napadače na novinare.

Očekujemo da država konačno, bar ovog napadača na trudnu novinarku Kurira, kazni maksimalnom zatvorskom kaznom od osam godina robije.

Ako srpske sudije ne znaju kojim članovima Krivičnog zakonika je to propisano, Udruženje novinara Srbije će ih rado uputiti - kaže u izjavi za Kurir Petar Jeremić, predsednik Izvršnog odbora UNS.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi