Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dejanović: neće biti ukidanja TV prenosa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 03. 2011.

Izvor: Politika

Dejanović: neće biti ukidanja TV prenosa

Nijedna televizija se nije prijavila na tender, čiji je rok istekao



Sa sigurnošću tvrdim da TV prenosi sednica Narodne skupštine Srbije neće biti ukinuti i da ćemo javnost u radu obezbediti, a generalni sekretar radi na pronalaženju načina za to, kaže Slavica Đukić-Dejanović, predsednica parlamenta, povodom činjenice da je rok za prijavu televizija koje bi ubuduće prenosile sednice parlamenta istekao, a niko se nije prijavio za taj posao.

Sednice Skupštine Srbije oduvek je prenosio i sada prenosi RTS, ali RTS nije preuzeo dokumentaciju na tenderu i, kako je ranije najavljivano, nije zainteresovan da ubuduće prenosi sednice parlamenta. TV B92 jeste preuzeo dokumentaciju, ali se nije prijavio. Kako se niko nije javio već se pojavila sumnja u parlamentu da bi prenosi mogli biti ukinuti.

Predsednica parlamenta, međutim, tvrdi da će rešenje biti nađeno. Đukić-Dejanović se ranije, kada je RTS pretio prekidima prenosa, sastajala sa Aleksandrom Tijanićem, generalnim direktorom RTS-a, i uvek se nalazilo rešenje, a na pitanje da li će to i sada učiniti, odgovara:

„To je delikatno pitanje, a rešenje je prepušteno generalnom sekretaru. To je i političko pitanje i sigurno da neću biti nezainteresovana. Međutim, uverena sam da će sekretar doći do rezultata”.

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, kaže da je protiv toga da parlament ide na tržište i da se licitira, „obaveza je RTS-a da prenosi zasedanja, isto kao što građani nisu imali izbor kad im je uz račun za struju stigao i račun za TV pretplatu, tako ni javnom servisu ne treba da procenjuje kada će i šta će da prenosi”.

Jovanović kaže da će inicirati razgovor na skupštinskom kolegijumu, a potom predložiti parlamentu zakon, koji će omogućiti napuštanje te prakse licemerja „po kojoj je RTS formalno javni servis, nezavisni medij, a finansira se paradržavnim sredstvima i ima rukovodstvo izabrano u partijskim kabinetima”.

Jovanović kaže da je Zakon o radiodifuziji i sve institucije koje su njime uspostavljene od RRA do javnog servisa prevaziđen i da ga treba menjati.

Jovanović će, kaže, tražiti izmenu zakona, kojom bi pitanje RTS-a bilo rešeno na isti način kao i u Engleskoj.

 „Odgovornost za funkcionisanje RTS-a neka preuzme država, pošto ionako svaka vlast, zloupotrebom vlasti i kršenjem zakona kontroliše RTS”.

M. Č.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi