Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medijski zakoni nisu u skladu sa Ustavom i standardima EU
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 04. 2015.

Izvor: Tanjug

Medijski zakoni nisu u skladu sa Ustavom i standardima EU

Set medijskih zakona, koji je usvojen prošle godine, nije u skladu ni sa Ustavom Srbije ni sa evropskim standardima već je posledica političkog, finansijkog i medijskog lobiranja koje je predvodio ANEM, izjavila je danas predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa.

Tvrdnja da država mora da se povuče iz vlasništva u medijima je obmana, tvrdi Čabarkapa navodeći da to nije slučaj u svim evropskim zemljama a pojedine odredbe medijskih zakona uopšte nisu u skladu sa evropskim standardima. Postavlja se pitanje zašto se gasi Međunarodni radio Srbija, koji emituje program na 12 svetskih jezika, kada sve zelje u Evropi imaju svoje međunarodne radije, upitala je.Medijskim zakonima je predviđeno da lokalna samouprava ne može da bude osnivač medija, što je suprotovno Ustavu Srbije koji kaže da svako može da osnuje medij, naglasila je Čabarkapa.

Ona je, na forumu "Reforme po leđima radnika", koje je organizovao ASNS, ukazala, da se novim zakonom predviđa da vlasnici medija mogu da budu i ofšor kompanije, što znači da će vlaništvo u medijima i dalje biti netransparentno a i to je suprotno evropskim standardima.

Podsetila je da je Sindikat novinara Srbije u septembru prošle godine podneo Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti medijskih zakona a u novembru zahtev za donošenje privremenih mera kako se zakon ne bi sprovodio dok Ustavni sud ne da svoju ocenu, ali do sada niko nije reagovao.

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

29.04.

2015.

zurnalist [neregistrovani] u 20:04

Medijske zakone treba hitno promeniti

Cudno je da se u Srbiji ovoliko insistira na postovanju i primeni novih zakona u oblasti medija i postovanju rokova za izlazak drzave iz medija? Toliko je od vremena tranzicije losih iskustava po pitanju svega donetog na precac. Zasto se nije insistiralo na primeni jos uvek vazeceg Ustava koji dozvoljava lokalnim samoupravama da budu osnivaci medija? Sta je starije? Koji je najvisi pravni akt jedne drzave? Ko je prekrsilac i za ciji interes je to uradjeno? Da li su vaznija insistiranja medijskih koalicija? Ukoliko se ne odlozi primena medijskih zakona donetih proslog leta, desice se nakaradne privatizacije( a znamo kako su neki mediji u njima ranije prosli) ili gasenje.Ipak, dozvacemo se jednog dana pameti, jer je sasvim izvesno da projektno finansiranje nece doprineti poboljsanju medijske scene u Srbiji. Vremena jos ima do 30. juna da se razmisli i o ljudima koji su zaposleni u medijima, od kojih vecina nece moci dobiti akcije u kucama u kojima su proveli radni vek. Nema ni preciznih informacija o socijalnim programima za one koji ovaj posao zele napustiti. Sta se ceka? Jos jedna reka nezaposlenih?

Odgovori
sre

29.04.

2015.

gradjankaanonymous [neregistrovani] u 13:23

podrška

Konačno i jedno pravo mišljenje o nakaradnim medijskim zakonima.Posebno bi valjalo kritikovati famozno projektno finansiranje i komisije koje vrednuju medijske projekte, a koje moraju biti sastavljene od vrlih stručnjaka, koji bez pardona favorizuju svoje ''prijateljske medije''. Koliko je tu mesta za korupciju! ucenjuju lokalne samouprvave, prete i umesto za javni interes, bore se isključivo za svoj, po principu - ja tebi najviču ocenu za projekat, a ti meni deo kolaća. Bruka. Ovaj nakaradni Pravilnik bi valjalo što pre izmeniti, jer ide na ruku samo onima koji ocenjuju projekte. Proverite malo njihove biografije, poznanstva i predloge - kojim medijima su dali pare gradjana.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi