Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Saša Mirković: Država nije kriva za loše stanje u medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 03. 2015.

Izvor: rs.n1info.com

Saša Mirković: Država nije kriva za loše stanje u medijima

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković smatra da za loše stanje u medijima nije kriva država i poručuje da svako prvo treba da se pogleda u ogledalo.

 

Gostujući u jutarnjem programu N1, Mirković je kazao da je nekorektno da se, za loše stanje u medijima, prenosi odgovornost na vlast.

„Država je donošenjem seta medijskih zakona za koje se borila novinrska struka dala okvir ali treba da se vidi odgovornost novinara i urednika, da se svi "pogledaju u ogledalu“.

On kaže da postoje frustracije kod novinara – nezadovoljstvo platom, položajem, da je manji manevarski prostor da zadovolje svoja očekivanja. "Teška atmosfera je unutar medijskog sektora. Svi čekaju da se desi čudo i čekaju da vlast nešto uradi“, kaže Mirković.

Govoreći o cenzuri on kaže da je stav Ministarstva kulture poznat ali ističe da se cenzura ne pominje u izveštajima nezavisnih institucija – Saveta za borbu protiv korupcije i ombudsmana Saše Jankovića. Više se, kako dodaje pominje autocenzura ali on očekuje da će i ona nestati.

„Kada razgovaram sa Dunjom Mijatović vidim promenu u njenom stavu u odnosu na prošlu godinu“, ističe Saša Mirković.

Komentarišući izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije on je naveo da su spremni da odgovaraju na svaku primedbu iz izveštaja ali napominje da je posle 11 godina u Srbiji donet novi medijski okvir i da Ministarstvo sprovodi ono za šta se zalaže Medijska koalicija.

Ne znam o kakvom bojkotu priča Danica Vučenić

Komentarišući odlazak Danice Vučenić sa RT Vojvodine i iz novinarstva uopšte jer su, kako je istakla, predstavnici vlasti bojkotovali njenu emisiju nakon što je u goste pozvala Olju Bećković Mirković je rekao da ne zna o kakvom bojkotu je reč jer su predstavnici i vlasti i članovi SNS gostovali u njenoj emisiji.

„Pogledao sam koliko je gostiju iz SNS je gostovalo u njenoj emisiji nakon Olje Bećković. Bili su ministar Zlatibor Lončar, Željko Sertić. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović bila je dva puta. Od ostalih članova Vlade koji nisu iz SNS-a bili su Ivica Dačić, Marko Blagojević, Tanja Miščević, i ministarka Bosavljević. Nije mi jasno o kakvoj vrsti bojkota se radi“, istakao je on i dodao da Danicu Vučenić zna 15 godina i da ona odlazi u svet PR-a.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

21.03.

2015.

fotoreporter [neregistrovani] u 13:56

Kriv je!

Da, Saša Mirković kao državni činovnik zadužen za medije je kriv. Da, direktno je odgovoran. Biće odgovoran i kada se budu pogasili preostali regionalni mediji. Da sam na njegovom mestu svakako se ne bi hvalio "okvirima" koje su on i družina mu na silu uspostavili.
Ma, čovek je radio u elektronskim medijima i po inerciji razmišlja da se posle nekog vremena niko neće sećati brljotina. E, zbog toga, između ostalog, postoje novine. Ova osoba je delovanjem iza sebe svakako ostavila "neizbrisiv trag" .

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi