Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bez olakšica za kraljevačke radio i TV stanice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 11. 2014.

Autor: V. M. A. Izvor: Vreme

Bez olakšica za kraljevačke radio i TV stanice

Iako do kraja ove godine kraljevačke medije očekuje još jedna isplata, teško da će planirana svota biti u potpunosti relizovana. Naime, priliv novca u budžet ne odvija se prema planu i manji je za oko 20 odsto.

 

Treća „tranša" raspodele novca namenjenog finansiranju lokalnih medija u Kraljevu isplaćena je nedavno, a prema odluci Gradskog veća ovog puta je izdvojeno 2,6 miliona dinara. Tako su Radio televizija Kraljevo i ,,Ibarske novosti" dobile 870.000 dinara, TV Melos 660.000, Kraljevačka televizija 600.000, televizija „MIKS" 290.000, radiju „996" pripalo je 80.000, dok su radio „M" i radio „BUM" dobili po 60.000 dinara.

Inače, na ime podrške regionalnim i lokalanim medijima do sada je iz budžetske kase isplaćeno 8 miliona i 570 hiljada dinara, što je nešto više od polovine planirane sume koja za 2014. godinu iznosi 15 miliona dinara.

No, iako će do kraja ove godine biti još jedna isplata teško da će planirana svota biti u potpunosti relizovana, bez obzira što ona procentualno iznosi tek 0,4 odsto od gradskog budžeta projektovanog na 3,6 milijardi dinara. Naime, priliv novca u budžet ne odvija se prema planu i manji je za oko 20 odsto.

Kraljevačke medije pogodila je i odluka Regulatornog tela za elektronske medije (RTEM), prema kojoj su radio i TV stanice na poplavljenim područjima oslobođeni naknade za emitovanje programa. Na tom spisku nije se našlo i Kraljevo što je naišlo na javno negodovanje vlasnika medija.

Podršku im je pružio i gradonačelnik Tomislav Ilić koji se posebnim zahtevom obratio RTEM - u. Međutim, osim dolaska predstavnika ove agencije i razgovora sa vlasnicima i urednicima još nema zvaničnog odgovora, izuzev usmenog stava pomenute delgacije da će odluka o olakšicama teško biti proširena i na emitere sa područja grada Kraljeva.

Trošenje javnog novca za lokalne medije

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta "Trošenje javnog novca za lokalne medije" Udruženja novinara Srbije. Projekat realizuje UNS u partnerstvu sa nedeljnikom "Vreme".

Ostale tekstove možete pogledati ovde:

Udruženja za protok informacija

Užice i Nova Varoš - Tanak novinarski hleb iz budžeta

Dugovi gase Televiziju Kragujevac

Obrenovac - Novac za medije prema minutaži

Novi Sad - Manje novca za privatne medije

Ko primenjuje novi zakon o finansiranju lokalnih medija, a ko ne? Primer opština Negotin i Knjaževac

Manje od pola procenta budžeta grad Valjevo izdvajao za medije

Užice - Neizvesna digitalizacija televizije

Obrenovac za medije izdvaja manje od procenta

Kraljevo i Raška - Svima malo, a nekom i ništa

Kako se novosadskim medijima raspodeljuju sredstva

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi