Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dug za struju skoro milijardu dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 09. 2014.

Autor: Ranko Milosavljević Izvor: Naše novine

Dug za struju skoro milijardu dinara

Kragujevačka elektrodistribucija poslala je 7.766 predloga za izvršenje na isto toliko adresa potrošača, kojima preti zaplena pokretnih stvari ukoliko ne plate dug u roku od pet dana.

 

Zbog duga koji je zaključno sa novembrom 2013. iznosio 86.572.607,15 dinara, kragujevač ka elektrodistribucija poslala je 7.766 predloga za izvršenje na isto toliko adresa potrošača, kojima preti plenidba pokretnih stvari ukoliko ne plate dug u roku od pet dana.

Novembarski dug je, međutim, drastično uvećan. Što zbog povećane potrošnje tokom zimskih meseci, ali i zbog ekonomskog kraha koji je zahvatio centar Šumadije, tek, kako kažu u elektrodistribuciji, stanovnici Kragujevca u ovom trenutku duguju tačno 616.914.730,91 dinar!

Stanje nije bolje ni kada su u pitanju takozvana pravna lica, odnosno preduzeća, ustanove i gradske službe. JKP „Gradska groblja“ 158.624,63 Pravna lica na ime neplaćene struje duguju 242.030.426,07 dinara saopštio nam je Bojan Radojević, iz kabineta PD „Centar“ u Kragujevcu.

Evo spiska dužnika uz napomenu da su ovo dugovi na javnom snabdevanju (tzv. stari dug), a da je većina ovih firmi prešla na komercijalno snabdevanje i mi ih više ne vodimo kao naše kupce, pa i ne znamo koliki su njihovi ukupni dugovi sa današnjim danom: JKP „Gradska groblja“ duguje 158.624,63 dinara, Radiotelevizija Kragujevac 995.445,29, a JKP „Vodovod i kan al iz ac ij a “ 44.961.506,71 dinara.

Duguju i gradske službe Nisu ni gradske službe uredne u plaćanju struje, čija se potrošnja posebno povećava tokom letnjih meseci zbog klimauređaja. Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte poslove duguje na ime starog duga 381.924,34, a strujomer koji se vodi na grad Kragujevac beleži dug od 32.305,36 dinara.

Služba za komunalni nadzor duguje 50.125,55 dinara. Uredan račun imaju samo JKP „Stambeno“ i Ustanova za decu „Nada Naumović“, koji ne duguju ni dinar! Dug Radiotelevizije Kragujevac nedavno je dospeo i do poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića. Novinarka RTK Snežana Ćeriman tražila je od EPSa da joj na osnovu zakona o dostupnosti podataka od javnog značaja saopšti koliki je dug RTK.

Umesto odgovora, dobila je od direktorke RTK upozorenje pred otkaz.

U zaštitu novinarke stali su UNS i NUNS, a Rodoljub Šabić je saopštio da je neprihvatljivo da bilo ko snosi bilo kakve negativne posledice zbog toga što se koristio pravima koje mu garantuju Ustav i Zakon o slobodnom pristupu informacijama. To, razume se, važi i za Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i za novinare čiji je posao da pribavljaju i šire informacije

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi