Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bogojević: Privatizacija Radio Srbobrana neuspešna
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 08. 2014.

Izvor: Tanjug, RTV

Bogojević: Privatizacija Radio Srbobrana neuspešna

Predsednik Skupštine Opštine Srbobran Željko Bogojević izjavio je danas da privatizacija Radio Srbobrana ni izbliza nije tako uspešna kao što su to pojedini poslanici Republičke Skupštine iznosili u svojim izlaganjima tokom rasprave o predloženom setu medijskih zakona.

 

Bogojević je, u saopštenju za javnost, naglasio da pre svega želi da podrži predlog zakona o medijima i privatizaciju lokalnih medija koje je Parlamentu uputila Vlada Srbije, istakavši da smatra da svaka opština treba da podrži informisanje građana koji u njoj žive, jer, kako je rekao, pravovremeno i istinito informisanje preduslov demokratije.

"Način na koji je ovim zakonom definisano kako opštine treba da podrže rad medija, a to je projektno finansiranje, smatram jedino ispravnim, jer tako neće biti privilegovanih, nečijih miljenika, već će se podrška pružati najboljima", rekao je Bogojević dodajući da se slaže i sa predlogom da sve lokalne samouprave iz budžeta godišnje izdvoje dva procenta za projektno finansiranje lokalnih medija.

Osvrćući se na rad lokalnog Radio Srbobrana, Bogojević u saopštenju navodi da su tokom rasprave o pomenutim zakonima neki poslanici, "da li iz neznanja ili nekog drugog razloga" kao primer dobre privatizacije u medijima isticali tu radio stanicu.

"Takva tvrdnja je potpuno u suprotnosti sa realnim stanjem. Radio Srbobran je privatizovan 2007.godine, od tada se bespravno nalazi u 260 metara kvadratnih poslovnog prostora za koji ne plaća zakup, a koji pripada opštini Srbobran", ističe Bogojević.

On je naglasio da je taj radio dok je njegov vlasnik bila lokalna samouprava imao 12 stalno zaposlenih radnika, a da je danas to porodična firma u kojoj je od tadašnjih zaposlenih ostao samo Ivica Šmit koji je i privatizovao tu radio stanicu, dok su svi ostali zaposleni u međuvremenu napustili firmu, dobili otkaze, a neki su i "sudskim putem morali da dođu do svojih zarada".

"U poslednje dve godine, zbog neizmirenih obaveza, tekući račun Radio Srbobrana je u blokadi 489 dana i uopšte mi nije jasno na koji način neka firma može legalno da posluje, a da joj je gotovo dve godine tekući račun u blokadi", pita se Bogojević.

On u svom saopštenju ističe da je "potpuno nerazumljivo da opština raspiše konkurs za sufinansiranje projekata lokalnih medija, a da se Radio Srbobran ne pojavi na tom konkursu i da vlasnik tog medija traži da opština na račun radija direktno prebaci tri miliona dinara godišnje".

"Dakle, potpuno je netačno da se ovde radi o uspešnom primeru privatizacije jednog lokalnog medija. Radio koji su 1968.godine iz opštinskog budžeta napravili i decenijama finansirali građani opštine Srbobran i koji je jedan od najstarijih lokalnih radija u Vojvodini, više retko ko naziva Radio Srbobranom", kaže predsednik SO Srbobran na kraju svog saopštenja i konstatuje da privatizacija Radio Srbobrana nikom ništa dobrog nije donela osim onome ko ga je privatizovao i njegovoj porodici.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi