Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Međunarodni Radio Srbija neopravdano zapostavljen
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 03. 2014.

Autor: D. J. Izvor: Politika

Međunarodni Radio Srbija neopravdano zapostavljen

Zaposleni u Međunarodnom radiju Srbija – Radio Jugoslavija današnje obeležavanje 78 godina postojanja i rada dočekuju sa strepnjom kada je reč o daljoj sudbini ove medijske kuće koja, kao jedini svetski radio servis Srbije, emituje program na 11 stranih jezika i srpskom jeziku na kratkom talasu, preko satelita i interneta.

U vreme kada se srodne medijske kuće u svetu, tehnički i tehnološki, prilagođavaju novom vremenu, a za svoju delatnost imaju značajnu finansijsku podršku svoje države, Međunarodni radio Srbija ima niz problema u, pre svega, razumevanju relevantnih činilaca za funkciju koju obavlja ova kuća.

Već duže vreme ovaj radio je na marginama interesovanja onih državnih činilaca koji bi za ovu funkciju morali imati više sluha. U izradi medijskih zakona radio je bio na sporednom koloseku. U prvi plan su izbili interesi privatnih medija, pri čemu se sve što ima prefiks državnog tretira kao nepotrebno ili recidiv prošlosti.

– U takvim okolnostima, jedini svetski radio servis Srbije, sa nedovoljnim finansijskim sredstvima, kojima racionalno raspolažemo, bori se za opstanak programa, ali i zaposlenih koji u veoma skromnim radnim uslovima predano obavljaju odgovoran posao – ističe direktor ovog radija Milorad Vujović.

Prema njegovim rečima, zaposleni u Međunarodnom radiju Srbija ponosni su na činjenicu da kolege iz svetskih radio servisa država regiona smatraju ovu medijsku kuću liderom u ovoj sferi i pored činjenice da su ulaganja države nesrazmerna u poređenju s onima u zemljama regiona.

– Svesni činjenice da je potrebno sprovesti dalju transformaciju ove medijske kuće, u skladu s interesima i mogućnostima države koja je njen osnivač, zaposleni iskazuju spremnost da se aktivno uključe u proces rešavanja pitanja statusa i da ponude rešenja koja se zasnivaju na praksi medija ovog tipa u regionu i Evropi – zaključuje direktor Vujović.

Čestitka Dačića

Zaposlenima je godišnjicu čestitao i premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je istakao da taj radio „svakodnevno u programu na 12 jezika emituje u sve delove sveta istinu o Srbiji”, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. „Želim da ostanete verni profesiji i tradiciji”, naveo je Dačić, dodaje se u saopštenju, koje prenosi Tanjug.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi