Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Velika ‘Blicova’ iizborna prevara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 03. 2014.

Izvor: Informer

Velika ‘Blicova’ iizborna prevara

Na 2.730.000 adresa svih domaćinstava „Blic“ poslao predizborni dodatak i tako prekršio zakone o oglašavanju, ali i o trgovini i zaštiti potrošača.

Dnevni list „Blic“ grubo krši najmanje četiri zakona tako što ovih dana na 2.730.000 adresa svih domaćinstava u Srbiji šalje svoje specijalno izdanje o vanrednim parlamentarnim izborima, otkriva Informer.

Naime, zakoni o oglašavanju i trgovini zabranjuju slanje oglasnih poruka ili proizvoda na kućne i poslovne adrese građana bez prethodne saglasnosti primaoca. Za taj prekršaj zaprećene su kazne od 100.000 do čak dva miliona dinara.

Ko je platio dostavu?

Na sve to, specijalno izborno izdanje „Blica“ distribuira se preko državnog preduzeća „Pošta Srbije“, a potpuno je nepoznato da li je i po kojoj ceni ta usluga plaćena. Po dostupnom cenovniku, distribucija 2.730.000 primeraka novina na teritoriji Srbije košta 32.760.000 dinara (12 dinara po komadu). Nezvanično, izvori iz vrha „Pošte“ kažu da je veliki deo troškova dostave tog izdanja kompenzovan.

- Čitav posao jeorganizovan tako da svi poštari u Srbiji uz račune za struju i infostan, uz pisma i ostale pošiljke svim građanima nose i „Blic“. Ne verujem da je plaćena puna cena dostave, a pitanje je i da li je uopšte i šta plaćeno - kaže naš sagovornik.

Niko u „Pošti“ nije juče hteo da za Informer govori o tome.

Šabić zbunjen

Dalje, posebno problematično jeste i to što je na taj način izdavač „Blica“ stavljen u povlašćen položaj u odnosu na sve druge u Srbiji. Glavni urednik „Blica“ Veselin Simonović juče nije želeo da odgovori na naša pitanja ovim povodom.

- Nisam raspoložen da vam dam nikakav komentar o tome - poručio je Simonović. Sasvim je, inače zanimljivo, da poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da je zbunjen i da mu „nije jasno da li je u ovom slučaju prekršen zakon“!?!

Ekipa Informera

Prikrivena propaganda DS?

U famoznom izbornom dodatku, koji će se, prema najavama iz „Blica“, deliti i za vreme izborne tišine, može se prepoznati prikrivena propaganda Demokratske stranke.

Tako, na primer, na prve dve strane ovog dodatka objavljena je anketa s poznatim javnim ličnostima o izborima.

Velika većina anketiranih pritom je prepoznatljiva ili po tome što su se ranije angažovali u kampanji DS ili što javno podržavaju stavove demokrata.

Istovremeno, na duplerici je glavna, dominantna slika plakat s Đinđićevim likom i sloganom „Pošteno“.

Tužite „Blic“

Informer poziva sve čitaoce i građane Srbije koje je „Blic“ uznemirio slanjem specijalnog izdanja na kućnu ili poslovnu adresu da protiv izdavača „Ringijer Aksel Špringer“ podnesu prijave povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću ili nadležnom sudu.

Kazne do dva miliona

Zakon o oglašavanju u članu 9. predviđa da je zabranjeno oglašavanje slanjem oglasnih poruka bez saglasnosti primaoca poruke.

Zakon o elektronskoj trgovini u članu 8. predviđa da je korišćenje elektronske pošte u svrhu slanja netražene komercijalne poruke dozvoljeno samo uz prethodni pristanak lica kom je poruka namenjena.

Zakon o zaštiti potrošača u članu 25. kao kažnjivo „nasrtljivo poslovanje“ definiše višestruko obraćanje potrošaču protivno njegovoj volji, i to telefonom, faksom, elektronskom poštom, klasičnom poštom...

Zakon o trgovini u članu 18. predviđa da trgovac može da nudi robu i uslugu potrošaču koji je nije tražio, ali ne tako da neprimereno uznemirava lica prema kojima je ponuda usmerena.

Predviđene kazne za pravna lica iznose od 100.000 do dva miliona dinara, za preduzetnike od 10.000 do 500.000, a za odgovorna fizička lica od 10.000 do 150.000 dinara

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi