Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Saslušan Branko Crni za ubistvo Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 03. 2014.

Autor: J. L. Izvor: Danas

Saslušan Branko Crni za ubistvo Ćuruvije

Nekadašnji pripadnik Državne bezbednosti Branko Crni na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal u okviru istrage ubistva novinara Slavka Ćuruvije nije izneo direktna saznanja o tom zločinu, rečeno je Danasu nezvanično.

 

Branko Crni svedočio je o radu RDB u ratnim uslovima tokom NATO bombardovanja 1999, izjašnjavajući se o dokumentima i procedurama i o unutrašnjoj organizaciji Službe. O samom ubistvu Ćuruvije, navodno, nema saznanja.

Prema dostupnim podacima, iako je početkom dvehiljaditih bio u pritvoru u predmetu iznošenja dosijea političara iz DB, Crni je sada prvi put pred istražnim organima ispitan o ubistvu Ćuruvije.

U vreme ubistva 11. aprila 1999. on je bio pomoćnik za operativne poslove tadašnjeg načelnika RDB Radomira Markovića, a na to mesto je došao sa pozicije načelnika za kontraobaveštajnu zaštitu srpske i savezne vlade.

Posle petooktobarskog prevrata označen je kao Markovićev blizak saradnik od najvećeg poverenja, a na brifingu za novinare, novi načelnik RDB Goran Petrović povezao je Crnog sa 600 kilograma heroina koji je Služba "deponovala" u sefovima Komercijalne banke. Takođe je dovođen u vezu sa selektivnim uništavanjem dokumentacije i arhive RDB odmah nakon 5. oktobra 2000, kada je, prema informacijama nedeljnika Vreme, uništeno 11.000 dokumenata, što spaljivanjem, što čišćenjem računarskih hard-diskova pod kriptozaštitom.

Ćuruvijino ubistvo je, sa delimičnim uništavanjem dokumentacije DB, takođe doveo u vezu Goran Petrović tvrdeći da nedostaje 83 minuta izveštavanja agenata sa terena - odnosno opis kretanja Ćuruvije - na dan likvidacije. Na pomenutom brifingu, Petrović je ispričao i da je Ćuruvija trebalo da bude ubijen dan ranije 10. aprila, ali da je "akcija otkazana" kako se ne bi srele ekipe za praćenje DB i likvidatori "licem u lice".

U medijima se može naći i podatak da su Crni i Milan Radonjić, nekadašnji šef beogradskog centra RDB, optužen da je organizovao zločin, kumovi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi