Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Saslušan operativac o dosijeu „Ćuran“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 03. 2014.

Autor: J. Lukač Izvor: Danas

Saslušan operativac o dosijeu „Ćuran“

Nekadašnji pripadnik Državne bezbednosti koji je vodio dosije Slavka Ćuruvije Predrag Gikić saslušan je juče kao svedok u Tužilaštvu za organizovani kriminal, u okviru istrage koja se vodi o Ćuruvijnom ubistvu. Kako je Danasu nezvanično rečeno, Gikić u svom iskazu navodno nije pružio nikakva posebno nova saznanja sem postojećih.

 

Gikić je, uz oslobođenje od državne tajne, 2001. tadašnjim istražnim organima ispričao da je krajem 2000. tadašnji šef RDB Radomir Marković, sada osumnjičen da je izdao nalog za Ćuruvijino ubistvo, vodio internu istragu o tome kako je deo dosijea „Ćuran“ o praćenju dospeo u javnost. Tvrdi se da je dosije vođen od 1988, a prema iskazima drugih iz DB, tajno praćenje Ćuruvije počelo je pet, šest dana pre njegovog ubistva 11. aprila 1999.

Gikić je ispričao da je bio pozvan pred četvoročlanu komisiju u Institut za bezbednost.

„Tamo sam od članova komisije Radiše Roksića, Ljubomira Ristića, Aleksandra Gaka i Miloša Teodorovića upoznat da je komisiju formirao načelnik Resora radi utvrđivanja načina na koji je primarni dokument vezan za rezultate primene mere tajnog praćenja Slavka Ćuruvije dospeo u javnost“, naveo je Gikić.

Takođe je ispričao da je smatrao kako je dosije „Ćuran“ prestao da bude vođen tokom NATO bombardovanja i izmeštanja centra DB-a iz Kneza Miloša u centralu JUL.

Demantovala ga je u iskazu radnica DB Olivera Antonić, koja je napomenula da je dosije ostao aktivan čak i nakon ubistva novinara.

Ovi iskazi, inače, u prvobitnoj istrazi ukrštani su kako bi se utvrdilo da li je i u kom obimu u DB zataškavan slučaj Ćuruvija.

Za danas je planirano saslušanje Branka Crnog, nekadašnjeg pomoćnika Radomira Markovića. Njih dvojica su 2009. pravosnažno oslobođeni optužbi za odavanje državne tajne, odnosno za narezivanje i iznošenje iz DB računarskog diska sa dosijeima 15 političara, uglavnom iz tadašnjeg DOS.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi