Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Društvo sudija: Političari i mediji ugrožavaju nezavisnost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 03. 2014.

Izvor: Beta, Blic

Društvo sudija: Političari i mediji ugrožavaju nezavisnost

Društvo sudija Srbije pozvalo je Visoki savet sudstva da predstavnicima sudske vlasti i političarima jasno stavi do znanja da se uzdrže neprimerenih pritisaka, a medijima da odgovorno izveštavaju o sudstvu.

"Ukazujući na odavno izgubljeno poverenje u članove Visokog saveta sudstva iz reda sudija, Društvo sudija pozvalo je predsednika Saveta da se postara da Visoki savet sudstva izvrši tu svoju ustavnu dužnost i da preduzme primerene mere u cilju popravljanja neopravdano lošeg odnosa prema sudstvu", navodi se u saopštenju Društva.

Društvo sudija istaklo je da nije reč o zaštiti sudija njih radi, nego o obezbeđenju uslova da svaki građanin Srbije, kada se nađe pred sudom, ostvari pravovremenu i pravičnu sudsku zaštitu, što je jedino moguće ako je sudija nezavisan i nepristrasan.

"Društvo sudija sa zabrinutošću prati dugotrajno i sve učestalije ponašanje zvaničnika i ostalih političara i tendenciozno i nestručno medijsko prikazivanje pravosuđa, kojima se sistematski omalovažavaju predstavnici sudske vlasti, ugrožava nezavisnost i nepristrasnost sudstva i podstiče nepoverenje u sudski sistem", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se krši i pretpostavka nevinosti u tek započetim sudskim postupcima, a postoji i nerazumevanje svrhe pritvora, dok se sudije koje bi tek trebalo da odluče po žalbi pozivaju da izreknu što strožije kazne.

"Društvo sudija Srbije se obratilo Visokom savetu sudstva, pojedinačno ukazujući na brojne neprimerene uticaje na sudije tokom cele prethodne do danas i izrazilo posebnu zabrinutost odsustvom reakcije Visokog saveta sudstva u svakom od navedenih slučajeva, iako je Savet zadužen Ustavom da bude nezavisan i samostalan organ da bi obezbedio i garantovao nezavisnost i samostalnost sudova i sudija", navodi se u saopštenju.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi