Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "Krše se obaveze prema javnosti"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 03. 2014.

Izvor: Tanjug, B92

"Krše se obaveze prema javnosti"

Rodoljub Šabić upozorio sve subjekte koji vrše vlast da ništa, pa ni predizborna atmosfera, ne sme biti razlog za neadekvatan odnos prema pravima javnosti.

 

S tim u vezi, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ističe da je zabrinjavajuć rastući broj žalbi koji prima.

On je naveo da je samo tokom februara registrovan 551 predmet iz oblasti slobode pristupa informacijama, a u velikoj većini je reč o žalbama. 

Šabić je rekao da su obaveze prema javnosti i građanima, pre svega nešto što je utvrđeno i uređeno zakonom, a to bi samo po sebi moralo biti dovoljno. 

"Ipak, dodaću i to da je nimalo slučajno, u našoj Nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije transparentnost podignuta na rang jednog od nekoliko fundamentalnih načela", naveo je Šabić u saopštenju dostavljenom medijima. 

Strategija, kako je rekao, izričito predviđa garancije transparentnosti u postupku donošenja i sprovođenja odluka, kao i omogućavanje građanima pristupa informacijama u skladu sa zakonom. 

Prema njegovim rečima, transparentnost nije važna samo sa stanovišta borbe protiv korupcije, već i sa stanovišta realnog ostvarivanja niza tranzicionih ciljeva odnosno načela na kojima se zasniva demokratsko društvo, kao što su - dobra uprava, demokratska kontrola vlasti, racionalnost, odgovornost... 

"S tim u vezi, podsetiću i na to da sam krajem prošle godine uputio Narodnoj skupštini Poseban izveštaj koji govori o ozbiljnim problemima u sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u državnim preduzećima, koji Skupština, koja je ubrzo raspuštena, nije razmatrala", podvukao je Šabić. 

Šabić je rekao da potcenjivanje značaja činjenica koje ukazuju na nerazumevanje i nepoštovanje obaveza prema javnosti, pogotovo kad su propraćeni "hroničnim odsustvom odgovornosti" za kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, izvesno i neminovno udaljavaju od ostvarivanja navedenih ciljeva.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi