Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Franko Simatović ispitan o Ćuruvijinom ubistvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 03. 2014.

Autor: J. Lukač Izvor: Danas

Franko Simatović ispitan o Ćuruvijinom ubistvu

Nekadašnji šef Resora državne bezbednosti i bivši komandant Jedinice za specijalne operacije - Jovica Stanišić i Franko Simatović, došli su da svedoče juče u Tužilaštvu za organizovani kriminal, u istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Simatovićev iskaz trajao je duže od dva sata, dok se Stanišić zadržao oko 40 minuta.

 

Iako je obojici suđeno u istom postupku pred Haškim tribunalom, koji nije pravosnažno okončan zbog žalbe tužioca na oslobađajuću presudu, samo se Stanišić, prema nezvaničnim informacijama, pozvao na tu činjenicu.

Rekao je da se nije konsultovao sa svojim advokatom u Hagu, te da nije zdravstveno u dobrom stanju, tako da je odbio da odgovara na pitanja, našta ima pravo, saznaje Danas nezvanično. Takođe je zatražio i odlaganje.

Simatović nije mogao da se seti gde je bio tog dana kada je ubijen Ćuruvija, a najveći deo njegovog iskaza odnosio se na organizaciju i način rada službe državne bezbednosti. Kako Danas saznaje, Simatović je više puta istakao da ne zna ništa o Ćuruvijinom ubistvu.

Stanišić i Simatović uhapšeni su u akciji Sablja nakon ubistva Zorana Đinđića, ali su iz pritvora dospeli pravo u Hag, što je predstavljeno kao dobrovoljna predaja. Stanišić je smenjen sa mesta šefa RDB u oktobru 1998, ali Simatović ostaje na funkciji pomoćnika novog načelnika Radomira Markovića, sada osumnjičenog da je izdao naredbu da se Ćuruvija ubije u aprilu 1999.

Istraga se vodi i protiv nekadašnjih funkcionera RDB Milana Radonjića i Ratka Romića, te Miroslava Kuraka u odsustvu, a za danas je zakazano saslušanje još jednog svedoka. Ispitivanju svedoka prisustvuju osumnjičeni i njihovi branioci, kao i zastupnici oštećene porodice Ćuruvija. Odbrana Radomira Markovića podnela je ustavnu žalbu tvrdeći da su mu uskraćena prava na odbranu u ovom postupku, s obzirom da mu je kao osuđeniku u Zabeli onemogućeno da prisustvuje i da ima uvid u spise iz istrage.

Povodom ustavne žalbe Radomira Markovića, čiji su branioci zatražili da se o njoj odlučuje po hitnom postupku, Danasu je u Ustavnom sudu Srbije rečeno da „prioritet u rešavanju imaju pre svega one ustavne žalbe kojima se povrede ustavnih prava ističu u odnosu na odluke o lišenju slobode - o određivanju i produženju pritvora“. Ukoliko je bilo koji sudski postupak još uvek u toku, ustavna žalba dopuštena je samo zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, navode u USS za naš list.

Tumačenje

Prema tumačenju iz USS usmeno prenetom našem listu ustavna žalba Radomira Markovića nema osnova, jer se u njegovom slučaju ne radi ni o pritvoru, ni o razumnom roku za suđenje.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi