Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Samo u Danasu kritike na račun SNS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 03. 2014.

Autor: P. D. Izvor: Danas

Samo u Danasu kritike na račun SNS

„Danas“ je jedini dnevni list u Srbiji u kojem se pojavljuju kritike na račun SNS, a u svom izveštavanju ne favorizuje nijednu političku stranku, utvrđeno je najnovijim monitoringom štampanih medija u izbornoj kampanji, koji sprovodi Kuća ljudskih prava i demokratije.

 

Centar za monitoring izborne kampanje Kuće ljudskih prava i demokratije nastavio je sa analizom pisanja dnevne štampe o političkim strankama.

Za period od 23. februara do 1. marta analizirano je pisanje osam dnevnih listova.

Metodologija analize ostala je ista - izostavljeni su svi članci u kojima novinari analiziraju izbore ili neki njihov aspekt, kolumne, komentari i slični tekstovi. Takođe, ni ovoga puta nisu analizirani članci u kojima se prenose međusobne svađe na ličnoj osnovi predstavnika stranaka.

Na osnovu analize, Centar je zaključio da Srpska napredna stranka i dalje ima ubedljivo najveću zastupljenost u dnevnoj štampi. Ipak, značajna novost je da su, uz tradicionalno profesionalni dnevni list Danas, ove nedelje i Blic i Alo imali vrlo ujednačeno i fer predstavljanje stranaka. Dnevni list Danas je i dalje jedini koji ima kritičke tekstove o Srpskoj naprednoj stranci.

SNS je zastupljena procentualno od 15 do 37 odsto, osim u Večernjim novostima, koje su ovoj stranci posvetile čak 72 odsto svih objavljenih tekstova te vrste.

Kurir i Informer nastavili su s negativnom kampanjom protiv DS. Dnevni list Politika nije objavio nijedan članak o DS. LDP nije tema nijednog članka u Politici i Večernjim novostima.

Zaključak analize je da četiri dnevna lista - Kurir, Informer, Novosti i Politika - neskriveno favorizuju SNS, dok je Naše novine blago favorizuju.

Danas, Blic i Alo nisu ove nedelje favorizovali nijednu stranku, piše u izveštaju Kuće ljudskih prava i demokratije, koja okuplja pet uglednih nevladinih organizacija.

Naš trend

„Danas“ je najobjektivniji dnevni list u aktuelnoj izbornoj kampanji - glasio je zaključak Kuće ljudskih prava i demokratije na osnovu prethodnog monitoringa štampanih medija, za period od 15. do 23. februara. Samo u Danasu nije bila favorizovana nijedna stranka i samo u Danasu nema potpune dominacije SNS.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi