Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kopernikus i Nova ne zaslužuju frekvenciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 02. 2014.

Autor: M. Mandić Izvor: Informer

Kopernikus i Nova ne zaslužuju frekvenciju

Televizije Nova i Kopernikus po svemu sudeći ostaće bez nacionalne frekvencije koja je ostala upražnjena posle gašenja TV Avala! Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić tvrdi da posle dva neuspešna konkursa za dobijanje frekvencije nema smisla raspisivati treći jer nijedna od dve zainteresovane televizije ne ispunjava uslove da bude nacionalni emiter. Sa druge strane, iz Nove i Kopernikusa poručuju da neće prihvatiti takvu odluku i da će se žaliti.

 

Goran Karadžić ističe da za jedinu preostalu nacionalnu frekvenciju uporno konkurišu samo dve televizije, koje, ako je suditi prema glasovima članova Saveta, ne ispunjavaju uslove za njeno dobijanje.

Subjektivni stavovi

- Ni na ponovljenom konkursu nijedna od njih nije dobila pet glasova, koliko je potrebno za dobijanje nacionalne frekvencije. Dobile se po četiri, dok je deveti član bio uzdržan. Prosto, članovi Saveta se rukovode subjektivnim stavovima. Svi su različitih profesija, pa je nekome bitan broj zaposlenih, nekome oprema, nekome programska šema... - objašnjava Karadžić.

On kaže da je njegov lični stav „da bi ovu frekvenciju trebalo povući iz plana raspodele“.

- Nas svako raspisivanje konkursa košta i postaje besmisleno stalno ga raspisivati. Sačekaćemo da prođu izbori, pa ćemo se posavetovati sa predstavnicima RATEL i Ministarstvom za telekomunikacije da vidimo šta nam je činiti - kaže Karadžić.

Direktor RATEL Milan Janković kaže da od odluke RRA zavisi da li će biti raspisan i treći konkurs, ali njegov stav je da to ne bi trebalo raditi.

- Smatram da je besmisleno raspisivati novi konkurs jer nas u 2015. čeka digitalizacija, pa se frekvencije više neće dodeljivati na ovaj način - kaže Janković.

I na Kopernikusu i na Televiziji Nova ovakva objašnjenja ne prihvataju i najavljuju žalbe. Direktor Kopernikusa Srđan Milovanović kaže da mu nije jasno kojim kriterijumima se rukovode članovi Saveta.

- Imamo dobru programsku šemu, više od 100 zaposlenih, a članovima RRA smo predočili da planiramo da angažujemo još minimum 200 ljudi. Samo u opremu smo uložili šest miliona evra, a kako je TV Nova rekla da će tek investirati u opremu, bili smo sigurni da ćemo dobiti frekvenciju - kaže Milovanović.

Skupo i nezakonito

On ističe da niko nema pravo da „povlači frekvenciju iz raspodele“, jer to nikome nije ni u interesu.

- To bi bilo protivzakonito, a država bi izgubila 500.000 evra, koliko je zakup frekvencije - priča Milovanović.

U TV Nova juče nisu želeli da komentarišu najave Gorana Karadžića, već su obećali da će se ovim povodom oglasiti danas.

- Jedino što možemo da kažemo jeste da ćemo se žaliti Savetu RRA - nezvanično je rečeno na Televiziji Nova.

Ministarstvo: RRA i RATEL odlučuju

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević kaže da isključivo od odluke RRA i RATEL zavisi da li će se raspisivati konkurs za dodelu slobodne frekvencije.

- Mi uvek sledimo savete i mišljenja stručnjaka, pa ukoliko oni odluče da još jedna nacionalna televizija nije potrebna Srbiji, mi ćemo to i prihvatiti - kaže Lazarević.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

28.02.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 11:23

Ima mesta u multipleksnom signalu

Ako se pustiti digitalna terestricka TV radio-difuzna mreza u rad, prema predlogu JP "Emisiona tehnika i veze" (http://www.etv.rs/etvesti/87-etvakcije/159-oko-70-odsto-stanovnistva-srbije-moze-da-gleda-digitalnu-tv), onda ce se verovatno naci mesta u zajednickom multipleksnom signalu i za programski signal jedne od ove dve audio-vizuelne medijske organizacije.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi