Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bez negativnog teksta o SNS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 02. 2014.

Izvor: Fonet

Bez negativnog teksta o SNS

Centar za monitoring Kuće ljudskih prava i demokratije saopštio je danas da Srpska napredna stranka (SNS) ima ubedljivo najveću zastupljenost u sedam posmatranih dnevnih novina, osim u listu Danas.

Zastupljenost SNS kreće se uglavnom oko 40 odsto i nema nijednog negativnog članka o toj stranci u takvoj vrsti tekstova, navodi se u saopštenju.

Demokratska stranka kreće se od pet do 20 odsto zastupljenosti u člancima, a monitoring je pokazao da Kurir i Informer vode jasnu negativnu kampanju protiv te stranke, saopštio je Centar.

U Kuriru su svi članci o DS izrazito negativni, a toj stranci je posvećen i najveći broj naslovnih strana lista, opet u izrazito negativnom kontekstu, dok su negativni članci o DS većina i u Informeru.

Dnevni list Politika ima samo jedan članak o DS, a i on je negativan.

Večernje novosti objavile su o ovoj stranci dva članka, od kojih je jedan negativan, a drugi neutralan.

Zaključak analize je da od sedam dnevnih listova, njih četiri - Kurir, Informer, Večernje novosti i Politika neskriveno favorizuju SNS.

Za dnevne listove Blic i Alo može se reći da je u pitanju blago favorizovanje te stranke u prihvatljivim okvirima ravnoteže između objektivnog informisanja i prava na sopstvenu uređivačku politiku, dok Danas jedini ne favorizuje nijednu stranku.

U saopštenju se objašnjava da je Centar analizirao pisanje Danasa, Politike, Blica, Večernjih novosti, kao i novina Alo, Kurir i Informer u periodu od 15. do 23. februara na osnovu internet izdanja, ili štampanih izdanja gde internet izdanja nisu dostupna.

Cilj analize je da se utvrdi zastupljenost tekstova u kojima stranke iznose stavove i predstavljaju se biračima u predizbornoj kampanji.

Iz tog razloga, izostavljeni su svi članci u kojima novinari analiziraju izbore ili neki njihov aspekt, kolumne, komentari i slični tekstovi.

Nisu analizirani ni članci u tabloidima u kojima se prenose međusobne svađe na ličnoj osnovi predstavnika političkih stranaka, jer suštinski ne šalju biračima nikakvu poruku o programu i ciljevima stranaka.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

27.02.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 21:56

Danas Odalović kolumna Utisak Upitnika

Preporuka: Kolumna Nataše B. Odalović: Utisak Upitnika (Danas, o poslednjem gostovanju Vučića u Upitniku RTS, emisija od koje bi se i Tijanić da je među nama postideo)

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi