Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Studentima i dalje držim govore
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 02. 2014.

Autor: Blic Izvor: Mirjana Leskovac

Blicova škola novinarstva

Studentima i dalje držim govore

Dobar novinar, pre svega, mora biti pristojan čovek. Mora imati savest, mora biti vaspitan i častan čovek, mora imati granicu u spremnosti da podigne čitanost medija u kome radi, poručila je na času "Blicove škole novinarstva" Rajna Dragićević, profesorka Filološkog fakulteta čiji je legendarni govor prošle godine uzburkao celu Srbiju.

Stanje u društvu odražava se na stanje u novinarstvu, a stanje u novinarstvu velikim delom odražava se na jezik. O tom lancu ću vam danas i govoriti - bile su reči kojima je profesorka Dragićević počela današnje predavanju u "Blicovoj školi novinarstva".

- Počev od trivijalnih novinarskih tema koje se, da stvar bude gora, još i obrade krajnje trivijalnom leksikom, profesorka je ukazala i na druge probleme.

- Zapažam potrebu novinara da umesto da se izdigne iznad lošeg stanja u društvu, on tone još dublje. Novinar dopušta sebi da se spusti na taj nivo i da povlađuje onome što je opšti trend. On mora biti taj koji će da se izbori za prave teme, koji će da obrazuje čitaoce i da ni sebi ni njima ne dopusti da odu dole - zaključila je profesorka Dragićević.

Jedan od čestih problema u novinarstvu je, kaže, i nepravilna upotreba anglicizama.

- Ispravno je kada koristite stranu reč da biste vernije dočarali ono što želite da kažete. Ali, zašto koristiti stranu reč samo da biste zvučali urbanije? Takođe, ako koristite strane reči, onda treba da znate njihovo pravo značenje - istakla je profesorka.

- Ako su novinari nepismeni, ako izborom reči srozavaju jezički nivo i nivo komunikacije, šta očekivati od prosečnog čitaoca novina - upitala je ona.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi