Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kome smetaju karikature?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 02. 2014.

Autor: Milijana Jeftenić Izvor: RTV

Kome smetaju karikature?

Nakon otkazivanja izložbe karikatura “Do izbora par putića” u zemunskoj galeriji Ikar, autor Jovan Prokopljević kaže da nije siguran da li je reč o cenzuri ili autocenzuri, ali da je veoma ogorčen načinom na koji je to učinjeno.

 

Mada je i ranije izlagao u toj galeriji, koja je inače u sklopu Doma vazduhoplovstva, ovog puta je tom poznatom karikaturisti telefonski poručeno da njegova izložba ne može biti postavljena jer su mu “karikature političke”.

Na poziv predstavnika Galerije, karikaturista „Politike”, nagrađivan širom sveta, odabrao je šezdesetak radova koje će predstaviti u zemunskom "Ikru". Sve je bilo dogovoreno, a da radovi nisu ni pogledani. Međutim, po slanju pozivnica na kojima je karikatura sa likovima Ivice Dačića i Aleksandra Vučića, naprasno mu je javljeno da izložbe neće biti.

Prokopljević je iznenađen što je, nakon višegodišnje dobre saradnje sa Domom vazduhoplovstva i Ikrom, odbijen bez razumnog objašnjenja.

Stvarno je neumesno da za dva minuta to neko odluči, pa još i prenese na način koji nije u redu – telefonski. U sadašnje vreme, da se ne napravi izložba koja je nainteresantnija pred ovaj vrlo važan događaj - ko će biti na vlasti, šta će biti dalje? Pa, to je istorija! Mene politika ne interesuje, niti sam bio član partije. Pravim veoma blage karikature, koje nikada ne idu na to da budu povod za ekscesnu situaciju”, objašnjava Prokopljević revoltirano za Radio Novi Sad.

U Galeriji "Ikar" potvrđeno nam je da su sa Prokopljevićem do sada dobro sarađivali, ali da njegove karikature ovog puta imaju isključivo politički kontekst, što nije u skladu s njihovom uređivačkom politikom. Kako nam je objasnila radnica u Galeriji, raniji radovi tog umetnika bili su više odraz “šire društvene stvarnosti”.

Karikaturista Predrag Koraksić Koraks uveren je da je u ovom slučaju reč o cenzuri, jednoj od mnogih čija je i sam bio žrtva.

“To je, u stvari, ona udvorička cenzura. Verovatno toj gospođi, ili ko je već doneo odluku, karijera zavisi od toga kako će se ponašati prema vladaru. Meni se to često dešavalo. Za vreme Miloševića nisam mogao nigde da izlažem, a tada je i glava bila u torbi. Sada je, ipak, na neki način, sve to slobodnije - može da se kaže, a može i da se zaustavi ta pojava”, smatra Koraks.

Autor sporne izložbe “Do izbora par putića” kaže za Radio Novi Sad da, uprkos revoltu, neće “isterivati pravdu”, već planira da karikature izloži na drugom mestu, najverovatnije u beogradskom Madlenijanumu.

Kako kaže, radovao bi se da njegovi radovi budu izloženi i u Novom Sadu, ili pak u nekom drugom gradu u kojem su satira i humor dobrodošli.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi