Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Osećaj za sneg
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 02. 2014.

Autor: Ljiljana Smajlović Izvor: Politika

Osećaj za sneg

Čita li Aleksandar Vučić „Peščanik”? Tamo Ivica Pavlović izvrsno prevodi odlične tekstove, pa se poseta ovom drugosrbijanskom sajtu isplati i ako nerado zavirujete na mesta na koja idu samo istomišljenici.

Ove sedmice preporučujem „Plutokratsku paranoju” nobelovca Pola Krugmana, koji secira američku političku mržnju i podseća na čuveni predizborni govor Frenklina Ruzvelta iz 1936. godine. Jedan od najpopularnijih američkih predsednika svih vremena te godine u Medison skver gardenu reče da je nasledio vlast koja 12 godina „ništa nije videla, čula, niti preduzela”, jer je od naroda „odvraćala pogled”.

Ruzvelt govori o mržnji koju oseća od sila „organizovanog kapitala” i izgovara neobičnu, u današnje vreme skoro bogohulnu rečenicu: „Radujem se toj mržnji.” Uvodničar „Njujork tajmsa” Krugman ide korak dalje, tvrdeći da i Obama treba da se raduje istoj mržnji. Ona je, veli, znak „da radi nešto dobro”.

Ako „plutokrate” zamenimo tajkunima, jasno je da je Vučić protiv sebe ujedinio slične sile, finansijski i poslovni monopol, špekulante i profitere. Pokrenuo je politički zemljotres i srušio žilavo uvezan establišment, a umesto vladajuće klase na scenu izveo neke nove političke snage, dugo držane daleko od političke trpeze.

Nije čudo da je postao svojevrstan predmet mržnje, već je pre za čuđenje što je odmah svima otkrio svoju Ahilovu petu. Otad se stalno žali na „političku mržnju”, na „iživljavanje” nad njim i njegovom strankom, na optužbe za „tobožnju diktaturu u zemlji”, za autokratiju...

Sve što mu se dešava se moglo očekivati, i nema ničeg nezdravog u potrebi građana da testiraju granice Vučićeve moći, da izazivaju njegov „demokratski kapacitet”. Pre bi se tu moglo govoriti o nekoj žilavosti ovdašnjeg političkog duha i potrebi da se svaka sila svede na manju, podnošljiviju meru.

To ne znači da nisu licemeri i lažovi oni koji nas ubeđuju da je njihova mržnja tek šala, šega, satira, još malo pa čista umetnost. Nije tu bila reč samo o gruboj šali sa političarem koji je zaigrao na naše emocije. Jer šta je bilo krivo ono dete što je za vikend stradalo u unakrsnoj političkoj vatri sajber ratnika? Ono što je postalo „malim degenerikom” samo zato što se nakratko našlo u zagrljaju „satiričaru” omraženog političara?

U kom je moralnom univerzumu to smešno? Samo u onom u kom su snovi crnogorskog umetnika i savetnika predsednika skupštine Andreja Nikolaidisa da Milorad Dodik, Boris Tadić i patrijarh Irinej zajedno dinamitom odlete u vazduh, viđeni kao „civilizacijski iskorak” i borba za slobodu izražavanja.

Kao što se samo u tom univerzumu moglo desiti da neki do juče iskreni prijatelji slobode štampe omrznu i rešavanje slučaja Ćuruvija, sve u strahu da bi kažnjavanje ubica moglo da donese političku korist Aleksandru Vučiću.

Komentari (5)

ostavi komentar
čet

06.02.

2014.

Jagodinski Žižak [neregistrovani] u 14:07

NOGA TREĆESRBIJANSKOG KOMANTATORA

Pitam se,uzaludno,da li je Noga,očekivano treće srbijanskog komantatora pročitala,od početka do kraja tekst "Osećaj za sneg",i makar delimično " Plutokratska paranoja ".Rekao bih da nije.A ako i jeste,nije sramota neke tekstove čitati i više puta,t.j.onoliko puta koliko je potrbno da bi se oni shvatili i razumeli.I samo još jedno pitanje-sebi postavljam,kada je "Noga trećesrbijanski komentator " zadnji put čitao Politiku ? Moja je pretpostavka da je to bilo,najmanje pre nekoliko godina.Greška!Nije pretpostavka,siguran sam u to.

Odgovori
sre

05.02.

2014.

Bojan [neregistrovani] u 22:49

Ocekivano

To je onaj rad: ti meni mesto direktorke Politike, a ja te podrzim u predizbornoj kampanji.

Odgovori
sre

05.02.

2014.

anonymous-a [neregistrovani] u 21:43

zlato

A sto ti je bio potreban ovaj komentar? Ljilja ima ime, znanje,zvanje,... a ti??? Sta jos imas osim prava da napises sta mislis u tom trenutku, bez obzira na smisao???

Odgovori
sre

05.02.

2014.

ŽILE [neregistrovani] u 21:40

PRVOSRBIJANSKA UREDNICA

Opet prvosrbijanska urednica piše o drugosrbijanskom sajtu! Šta bi to trebalo da znači, nije mi jasno, pa bih molio onoga ko zna da mi objasni: gde se taj ,,prvosrbijanski sajt'' nalazi, da li ga čitaju samo prvosrbijanci, ili mogu i drugosrbijanci, da li su Srbi Srbi, ili Srbijanci, a Srbija Srbijanija ili Srbija? Kakvo je to izmišljanje novogovora, kao u Hrvatskoj? Doduše, tamo nema Hrvatijanaca, ni prvohrvatijanaca, ni drugohrvatijanaca, a ni prvohrvatijanskih sajtova. Tamo su svi Hrvati, čak i oni iz Australije. a njihovi sajtovi su svi - hrvatski sajtovi!
Pozdrav svima od trećesrbijanca!

Odgovori
sre

05.02.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 12:39

Noga

Sta bi Ljilji da ovo napise? Nije Vucicevo, niti ijednog visokorangiranog funkcionera, da trci s lopatom da se slika kako cisti sneg i spasava decu, vec da institucije drzave uvede u red.Sta ce biti ako Vucic slomi nogu? Ocemo li svi ostati zavejani? Mozda mu padne na pamet i da operise povredjene ili licno ocitava brojila za struju, pa- dokle stigne po Serbiji?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi