Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Građani "časte" RTS 5 milijardi dinara!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 02. 2014.

Autor: B. S. Izvor: Informer

Građani "časte" RTS 5 milijardi dinara!

Građani Srbije od ovog meseca plaćaju dvostruki namet za RTS! Javni servis ćemo finansirati i preko budžeta i putem pretplate, a sve to zbog „tehničke greške“ sveže raspuštene vlade.

 

Naime, početkom ovog meseca stupila je na snagu Vladina uredba prema kojoj se iz budžeta za Javni servis izdvaja 7,5 milijardi dinara, s tim što je osnovna ideja te promene bila da se ukine TV pretplata. Međutim, nju nema ko da ukine jer je Vlada zbog raspisivanja izbora u ostavci, a Skupština raspuštena. Što je najgore, dvostruki namet će ostati barem do maja, dok se ne oforme novi državni organi.

To znači da će svako od oko 2,5 miliona domaćinstava koja imaju TV prijemnik još najmanje četiri meseca imati obavezu da izdvaja po 500 dinara za Javni servis. Sve će nas to, prema Informerovoj računici, koštati „tričavih“ pet milijardi dinara (pogledajte brojke)!

Sve se odlaže

Pitanje dvostrukog finansiranja trebalo je da bude rešeno u februaru donošenjem zakona o javnim servisima i poništavanjem naplate pretplate. Raspisivanje izbora odložilo je usvajanje pomenutog zakona. Da sve bude gore, ispada da još nije definisano ni da li će pretplata uopšte biti ukinuta, pa je moguće da ćemo taj namet morati da plaćamo i posle maja.

U Ministarstvu finansija su nas uputili na Ministarstvo kulture, a u tamo navode da je sudbina RTV pretplate potpuno neizvesna.

- RTV pretplata nije ukinuta zato što je njeno postojanje predviđeno Zakonom o radiodifuziji, koji je još uvek na snazi. Iz ove perspektive teško je govoriti o sudbini RTV pretplate pošto se nacrt zakona o javnim medijskim servisima trenutno nalazi u resornim ministarstvima, koja analiziraju njegov tekst i čije komentare željno očekujemo - kaže Saša Mirković, pomoćnik ministra kulture zadužen za medije.

Šteta za platiše

Pojedini stručnjaci su, međutim, skloni da veruju da namet za praćenje programa javnih servisa plaćamo i trostruko, jer to činimo i preko kablovske televizije.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić ističe da neki namet za nacionalne televizije svakako treba da se plati, ali ne višestruko.

- Nema nikakve dileme da ćemo to plaćati još neko vreme. Ne smeta činjenica da plaćamo pretplatu za nacionalnu televiziju, već to što je država digla ruke od uređivanja tog segmenta. Tu mislim na kablovske operatere, jer je tu sistem potpuno neuređen. Oni mogu da rade šta hoće, pa građani i na ovaj način plaćaju - ističe Savić.

Analitičar medija Cvijetin Milivojević ističe je problem neuredan načinom naplate pretplate preko računa za struju.

- Ukoliko bi došlo do ukidanja pretplate, postavlja se pitanje ko će nadomestiti gubitak onima koji su redovno plaćali. Ja smatram da je mnogo bolje da se ta naknada finansira iz budžeta. Ali u ovom vakuumu, a i uopšte, biće opet oštećene redovne platiše - objašnjava Milivojević.

Moj ugao

Goran Karadžić, Član saveta RRA

Najvažnije je da u Srbiji postoji Javni servis i da on funkcioniše. Ukoliko je potrebno da imamo različita finansiranja da bismo to očuvali, neka tako bude.

Kada dobijemo novu vladu, sve će biti regulisano.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi