Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Poverenica: Pozorište „Boško Buha“ diskriminisalo gej magazin „Optimist“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 02. 2014.

Autor: Predrag Azdejković Izvor: „Optimist“ magazin

Poverenica: Pozorište „Boško Buha“ diskriminisalo gej magazin „Optimist“

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić donela je odluku da je beogradsko pozorište „Boško Buha“ diskriminisalo gej magazin „Optimist“ jer je uskratilo pres materijal za predstavu „Gospođa ministarka“.

Glavni i odgovorni urednik gej magazina „Optimist“, Predrag Azdejković, kontaktirao je u oktobru 2013. godine pozorište „Boško Buha“ i zatražio pres materijal za predstavu „Gospođa ministarka“ u kojoj ženske uloge glume muškarci, za potrebe teksta u magazinu. Molba je odbijena od strane izvršne producentkinje rečima da im „reklama u tom smislu ne bi odgovarala“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti donela je odluka u kojoj se kaže da je utvrdila da je ovim postupkom pozorište „Boško Buha“ stavilo u nejednak položaj gej magazin „Optimist“ u odnosu na druge medije i na taj način izvršilo akt neposredne diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Po preporuci poverenice pozorište „Boško Buha“ u roku od 15 dana mora da uputi pisano izvinjenje gej magazinu „Optimist“ i da ubuduće postupa u skladu sa antidiskriminacionim propisima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi