Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pokušaj SNS da cenzuriše internet
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 02. 2014.

Izvor: Danas, Beta

Pokušaj SNS da cenzuriše internet

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Šer (Share) fondacija najoštrije su juče osudili novi pokušaj cenzure na internetu, a povodom uklanjanja video-klipova u kojima se na šaljiv način prikazuje prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u akciji spasavanja deteta iz snežnih nanosa.

„Na osnovu lažnih prijava o zloupotrebi autorskih prava, sa Jutjuba i drugih sajtova skinuti su brojni video-klipovi na kojima je snimak predsednika SNS-a Aleksandra Vučića, koji kod Feketića nosi dete kroz oluju, kao i brojni sadržaji i komentari koji na različite načine, uglavnom ironično ili kroz parodiju, govore o ovom događaju“, navodi se u saopštenju za javnost. Dodaje se da posebno zabrinjava činjenica da se pojedini „internet-delatnici“ SNS-a javno hvale uspešnim uklanjanjem politički nepodobnih sadržaja sa globalne mreže, iako to može predstavljati krivično delo jer se radi o nezakonitom ograničavanja slobode informisanja.

Vučić: Bez cenzure

„Video sam da je snimku spasavanja ljudi zavejanih u kolonama, na putu kod Feketića, dodata šaljiva nota, i veoma mi je drago što je taj video nasmejao Srbiju, mada smatram da nije dobro kada se, makar i u svrhu šale, deca neumesno nazivaju pogrdnim imenima. Takode, rekli su mi da navodno ja imam veze sa nekakvom cenzurom ovog videa, što je potpuna besmislica“, napisao je juče Vučić na tviteru, a prenose beogradski mediji.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
uto

04.02.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 09:56

Re:

Besposleni popovi čuče na internetu, očigledno da nemaju pametnog posla!

Odgovori
uto

04.02.

2014.

Teodor Perunski [neregistrovani] u 00:35

Nije šala, nego je zla namera

Pitao bih predstavnike ta tri udruženja da kažu šta je šaljivo u tome ako g. Vučiću navodno pripisuju reči, kao što se to moglo pročitati na video klipu: "Ej, drzi ovog malog degenerika"? Tim pre jer se već znalo da je to dete albanske nacionalnosti. Prema tome, tu nema ni grama šalje a ima više nego gram zle namere. I dobro je da je klip skinut, bez obzira ko je taj vandalizam (intervenciju na klipu) uradio. Uostalom, tu i nije potrebna posebno organizovana parijska cenzura, budući da svako ko je registrovan na YuTubu može da demontira svaki video klip, bilo čiji.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi