Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ukida li se TV pretplata?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 01. 2014.

Autor: Lj. Malešević Izvor: Dnevnik

Ukida li se TV pretplata?

Nakon uredbe Republičke vlade o privremenom finansiranju Radio-difuzne ustanove Srbije i Radio-difuzne ustanove Vojvodine iz budžeta države, ponovo se postavlja pitanje šta će biti s RTV pretplatom. Država je tom uredbom dodelila ukupne subvencije od 7,5 milijardi dinara, od čega RTS-u pripada 5.812.500.000, a RTV-u 1.687.500.000. Odlučeno je da im se novac prenosi najviše u iznosu do jedne dvanaestine u mesecu, i to osnovu ugovora koji se zaključi između Ministarstva kulture i informisanja i RTS-a i RTV-a.

Dakle, obećano je urađeno, pa se tako RTS i RTV ove godine, kao i naredne, finansiraju iz budžeta, odnosno novcem poreskih obveznika. U isto vreme, isti ti poreski obveznici i dalje plaćaju TV pretplatu, sve dok neko od nadležnih ne kaže da se ona ukida. Ili se ipak neće ukinuti? To u ovom trenutku niko ne može ili neće da kaže. Na sajtu RTS-a navedeno je da je pretplata 500 dinara za domaćinstva, kao i da redovnim platišama sleduje pet odsto popusta. U isto vreme, na sajtu RTV-a navedeno je da je pretplata 555 dinara i da se primenjuje stimulativni popust od pet odsto za blagovremeno plaćanje u zakonom propisanom roku. Dakle, građani samo za TV pretplatu godišnje treba da izdvoje 6.000 (ako je RTS) ili 6.660 dinara (ako je RTV).

Polovinom prošle godine prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će TV pretplata biti ukinuta. Mnogi su nakon te izjave prestali da je plaćaju, čekajući da država na sebe preuzme obavezu finansiranja javnog servisa. Javni servisi su pozivali građane da urednije i u većem procentu plaćaju TV pretplatu, ali je činjenica da se procenat onih koji to čine drastično smanjio.

No, kako je TV pretplata u Srbiju uvedena na osnovu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radio-difuziji, jasno je da ona ne može ni biti ukinuta dok se taj zakon ne promeni. U njemu se čak stvara mogućnost da RTV pretplata ovih dana poveća jer se na osnovu člana 83, stav 7 Zakona pretplata za svaku narednu godinu usklađuje s rastom cena na malo u prethodnoj kalendarskoj godini po zvaničnim podacima organa nadležnog za statistiku, uvećanim pet posto.

Iznos od 500 dinara mesečno utvrđen je od aprila 2010. godine i od tada RTS nije menjao iznos, mada je na to imao zakonsko pravo. Ono što RTS jeste radio zbog malog procenta redovnih platiša jeste utuživanje dužnika i redovno iskazivanje dugovanja na računima za električnu energiju. Na računu za struju za decembar, koji je prethodnih nedelja uručen građanima Srbije, i dalje se navodi da je RTV pretplata 500 dinara. No, kako je reč o računima za decembar, moglo bi se očekivati da na januarskom računu te stavke ne bude. Jer, uredba o subvencijima javnom servisu iz budžeta Srbije već je stupila na snagu pa bi samim tim mogla značiti i da se RTV pretplata ukida. Da li će tako i biti, ostaje da se vidi.

Komentari (3)

ostavi komentar
pet

28.03.

2014.

Željko Đ. [neregistrovani] u 21:40

Obećanje, . . . radovanje

Vučić obećao, narod poverovao ! Još jedno prazno obećanje koje se više i ne pominje. Zar nema ni jedan novinar , ni jedan medij koji bi pokrenuo pitanje ovog obećanja i njegovo ispunjenje, zarad običnih ljudi u Srbiji koji su ionako izgubili svaku nadu u bolji život ?

Odgovori
čet

30.01.

2014.

Vojin Popović [neregistrovani] u 10:26

Ukida li se Tv pretplata

Nije mi jasno zašto se toliko piše i govori o tome, da li se ukida TV pretplata sa finasiranjem JS iz budžeta? Naravno da će se ukinuti. Zašto se više ne piše o tome, šta ćemo sa ne naplaćenom TV pretplatom? Nije moralno da neko plaća, a neko ne plaća TV pretplatu samo zato što je bilo najavljeno da će se ukinuti.

Odgovori
uto

28.01.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 12:07

Nije sija nego vrat

RTV pretplata je u Srbiju uvedena Zakonom o radiodifuziji, a Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji naknadno je propisan i nacin prikupljanja RTV pretplate - putem racuna za utrosenu elektricnu energiju.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi