Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Malverzacije u “Jagodinskoj pivari” – motiv ubistva novinara Pantića?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 12. 2013.

Autor: M. Derikonjić Izvor: Politika

Malverzacije u “Jagodinskoj pivari” – motiv ubistva novinara Pantića?

Istražni organi koji rade na rasvetljavanju ubistva Milana Pantića iz Jagodine usredsredili su se na nov motiv. Kako „Politika” saznaje, svoj rad policija je usmerila na tekstove koje je novinar „Večernjih novosti” pisao o nezakonitim poslovima u „Jagodinskoj pivari”. Pantić je u više desetina tekstova pisao o malverzacijama nekadašnjeg direktora „Jagodinske pivare” Jovana Stojanovića i ostalih rukovodilaca preduzeća.

Detaljno informišući javnost o nezakonitim poslovima u ovom fabričkom gigantu, Pantić je navodio da je Stojanović sa pomagačima tokom 1999. do februara 2000. godine oštetio pivaru za 10,6 miliona dinara i to tako što je kragujevačkom preduzeću „Azuro” isporučeno oko 3,6 miliona polulitarskih flaša, navodno, pokvarenog piva.

Zbog ovog, ali i nezakonitog postupanja prilikom izgradnje sporne punionice, kako je pisao Pantić, na optuženičku klupu, osim pomenutog Stojanovića, sela je cela garnitura rukovodećeg kadra: tehnički direktor Ljubiša Gvozdenović, finansijski rukovodilac Miodrag Cuplić, referent za svojinske transformacije Biljana Ilić, direktor preduzeća „Azuro”, šef za investicije Ivan Gajić i finansijski direktor Dragoslav Mihajlović. Svima, osim Ilićeve, na teret se stavljalo krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Ona se teretila za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju.

Posle smene pomenutih rukovodilaca, novi čelnici „Jagodinske pivare” razotkrili su još malverzacija. „Češljanjem” poslovne dokumentacije, utvrđeno je i da je pivo isporučivano i „nepoznatim kupcima”. Na otpremnicama, u rubrici za kupca i njegovu adresu, pisalo je samo 150 što je, u stvari, broj stovarišta u krugu fabrike. Roba je, dokazano je, bila isporučena, ali nije fakturisana i naplaćena. Privatno preduzeće „Skandinavija promet” iz Jagodine tako je „čašćeno” sa 276.000 flaša piva, vrednih oko tri miliona dinara.

Za takvo poslovanje, tvrdilo je novo rukovodstvo pivare, najodgovorniji su bili Stojanović, Cuplić i Slavimir Stamatović, nekadašnji rukovodilac komercijalne službe.

Baveći se nezakonitim radnjama u pivari, govorilo se i o spornoj vlasničkoj transformaciji. Firma je bila procenjena na 51,2 miliona dinara, ali je 139.000 akcija ili približno sedmina firme pripadala nekadašnjem direktoru Stojanoviću.

U procenu, kako je tada utvrđeno, nisu ušli predstavništvo u Beogradu i plac od deset ari na Srebrnom jezeru.

Pantić je pisao i o tome da su radnike pravosuđa u otkrivanju mućki u pivari ometali političari i funkcioneri na visokim položajima.

– Kako drugačije objasniti činjenicu da je Stojanović sa saradnicima uhapšen tek pošto je republički tužilac Dragiša Krsmanović, rodom iz Kragujevca, podneo ostavku.

Po otkrivanju afere u vezi sa prodajom, navodno, pokvarenog piva, otkriveno je da su Stojanović i Cuplić tokom 2000. godine, bez prethodne odluke Upravnog odbora pivare, potpisali ugovor o donaciji 1.470.000 dinara SO Dimitrovgrad. U dva navrata, na žiro-račun te pogranične opštine za izgradnju sportske hale ukupno je uplaćeno 735.000 dinara čime je učinjeno krivično delo zloupotrebe ovlašćenja u privredi.

Proveravani i tekstovi o „Novom Popovcu”

U dosadašnjoj istrazi Pantićevog ubistva došlo se do ozbiljnih sumnji da je jagodinski novinar likvidiran zbog pisanja upravo o privatizaciji cementare „Novi Popovac”. Pantić je objavio šest tekstova od 17. do 30. maja 2001.

godine, dakle dve nedelje pred ubistvo i osam meseci pre privatizacije cementare. Tekstovi su objavljeni u „Večernjim novostima” i lokalnom listu „Štampa” za koji je Pantić pisao pod pseudonimom. U tim tekstovima je najavljivao kad će fabrika biti privatizovana, kome će se prodati i za koju cenu. Pantića je posebno zanimalo šta će biti sa zaposlenim radnicima cementare, istovremeno navodeći da je cena za koju je dogovorena prodaja mala za jedno tako profitabilno preduzeće. Osam meseci pre privatizacije napisao je da je već dogovorena prodaja cementare Švajcarcima čije se ime drži u tajnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi