Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SOS kanalu duguju milijardu dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 12. 2013.

Autor: V. Crnjanski Spasojević Izvor: Večernje novosti

SOS kanalu duguju milijardu dinara

Sudski spor koji su Ratel i RRA izgubili od SOS kanala opet se našao u žiži otkad je obelodanjeno da će se Ratel spojiti sa Rapusom (Agencija za poštanske usluge) i rukovoditi tržištem od 100 miliona evra, dok će aktuelni menadžment dobiti još veću vlast.

Ovaj spor završen je prvostepenom presudom beogradskog Privrednog suda 2. jula, a Ratel i RRA obavezni su da plate odštetu SOS kanalu 674.128.024 dinara, zato što su mu dali neispravnu frekvenciju. Do 10. decembra iznos je povećan za oko 300.000.000 dinara na ime kamata i dostigao skoro milijardu dinara, odnosno 8,7 miliona evra! Tuženi su se žalili Privrednom apelacionom sudu. Nedavno je bilo pokušaja da se RRA i SOS kanal dogovore, ali je RRA iz volšebnih razloga odustala.

- Bilo bi normalno da je interes tuženih i države da se spor što pre okonča, jer se iznos štete stalno povećava. Ministar telekomunikacija Rasim Ljajić predlagao je dogovor, ali su i Ratel i RRA to odbijali. Nakon presude ponudio sam poravnanje RRA, jer je njihova odgovornost minimalna, pošto su oni samo dodeljivali frekvencije koje je planirao Ratel - kaže za naš list Dragiša Kovačević, direktor SOS kanala.

Do dogovora, kako ističe, nije došlo. Sastanku su prisustvovali izvršni direktor Saveta RRA Dragan Lukić i advokat Agencije, kao i on i advokati SOS-a:

- Iz Agencije su insistirali da SOS povuče tužbu, a da RRA vrati novac koji nam je sudski uzet na ime plaćanja troškova za frekvenciju koju nismo mogli da koristimo. Prihvatili smo, međutim, neko je to stopirao, pa će RRA morati solidarno sa Ratelom da plati višemilionsku štetu.

On dodaje da „nije tajna da su RRA i Ratel pritiskali da ne prihvate dogovor, ubeđujući ih da su oni država, da imaju obećanje iz vrha vlasti da su kod Apelacionog suda završili da se presuda ukine i vrati Privrednom sudu“.

Kovačević misli da u Ratelu pokušavaju da prolongiraju donošenje konačne presude pre nego što se promeni Zakon o telekomunikacijama. Jer, po sadašnjem Zakonu i statutu Ratela, svu odgovornost za štetu koju pretrpi Agencija zbog nesavesnog poslovanja snosi direktor:

- Direktor Ratela Milan Janković je u radnu grupu za izmene Zakona postavio svoje ljude i nada se da će i u novoosnovanoj agenciji biti direktor, iako je nesavesnim poslovanjem ugrozio opstanak Agencije.

Inače, prvostepeni spor trajao je skoro pet godina i promenjeno je troje sudija. Odugovlačenje je prestalo tek kada je kompletna dokumentacija prosleđena Evropskoj komisiji i OEBS.

Ratel je, inače, više puta bio u centru pažnje, između ostalog i zbog pitanja koliko su postavljenje menadžmenta i njegove odluke u skladu sa zakonom. Jer i odluku o postavljenju Milana Jankovića na mesto direktora i statut potpisao je predsednik UO Jovan Radunović, koji je još pre toga, 11. maja 2010. podneo ostavku. Radunović je 31. marta 2011. ponovo izabran za predsednika UO.

Javnost je posebno bila zainteresovana za ugovor Ratela o zakupu prostora sa „Faringom“, firmom Branislava Grujića, gde će im Agencija isplatiti do 2016.

šest miliona evra. Za sva otvorena pitanja obratili smo se i Ratelu, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Sporni projekti vredni 120.000 dinara

RATEL je sa Elektrotehničkim fakultetom, gde su Janković i Radunović profesori, 2010. sklopio ugovor o pravljenju Studije izvodljivosti i idejnog projekta za radio pokrivanje Srbije digitalnim signalom. Vrednost projekta je 86.000 evra bez PDV. Po ovoj studiji se danas izvodi digitalizacija, ali nije dala rešenje za pokrivanje gro teritorije. Drugi projekat se odnosi na implementaciju sistema za monitoring radio-frekvencijskog spektra, čija je vrednost 40.000.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi