Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nije Vučić zabranio emisiju, nego strah
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 12. 2013.

Autor: Boško Vukčević Izvor: Naše novine

Nije Vučić zabranio emisiju, nego strah

Voditelj „Razgibavanja“ Darko Mitrović kaže da ne veruje da je potpredsednik Vlade tražio ukidanje, već da je reč o autocenzuri. „Bilo bi lepo kada bi dvojica autora nastavila da rade svoj posao jer bi jedna u moru laži protiv mene bila razotkrivena“, kaže Vučić .

Skidanje zabavno-humorističke emisije „Mentalno razgibavanje“ sa jutarnjeg programa radija B92 izazvalo je reakcije srpske javnosti, a zbog ove odluke oglasio se i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je poručio da nema nikakve veze sa zabranom emisije i zatražio da se ona vrati u program.

Krenulo je tako što su se juče ujutru autori emisije oglasili na Tviteru i obavestili javnost da je menadžment radija B92 odlučio da skine emisiju sa programa.

- Obaveštavamo sve naše slušaoce da je „Mentalno razgibavanje“ skinuto sa programske šeme radija B92 zbog neprikladnih političkih tema - stajalo je u poruci.

Ko se plaši Vučića još...

Ubrzo je u javnost procurila informacija da je neprikladna tema zapravo bila šaljiva biografija Aleksandra Vučića, koju su autori najavili za jučerašnju emisiju, posle čega su pozvani na razgovor sa menadžmentom televizije. To je odmah izazvalo sumnju da je lider SNS-a urgirao da se emisija skine sa programa.

Međutim, jedan od autora emisije „Mentalno razgibavanje“ Darko Mitrović za Naše novine to demantuje.

- U sredu uveče pozvani smo na hitan sastanak sa menadžmentom radija na kom nam je rečeno da se zbog prazničnog programa naša emisija neće emitovati i da se upućujemo na novogodišnji odmor do 13. januara - kaže Mitrović.

On dodaje da je jasno da iza svega stoji nešto drugo i da je ovo obrazloženje samo paravan za - autocenzuru.

- U jučerašnjoj emisiji tema je trebalo da bude Vučićeva biografija. Pretpostavljam da je to izazvalo nemir u menadžmentu radija B92 i da su zbog toga odlučili da nam skinu emisiju sa programa. Ne verujem da je Vučić ili neko iz njegovog kabineta zvao kako bi urgirao da se emisija ukine, pre da je reč o autocenzuri - objašnjava Mitrović.

U međuvremenu se oglasio i prvi potpredsednik Vlade poričući da je na bilo koji način učestvovao u zabrani.

- Opštepoznata je činjenica da ta medijska kuća nije naklonjena ni meni ni stranci koju vodim, ali nikada nisam imao bilo kakvu želju i potrebu da utičem na njen uređivački koncept. Što se mene tiče, neću da se mešam u unutrašnja pitanja B92 niti bi me oni slušali. Bilo bi lepo kada bi dvojica autora emisije „Mentalno razgibavanje“ nastavila da rade svoj posao na isti način kao i do sada jer bi bar jedna u moru laži protiv mene i Srpske napredne stranke bila razotkrivena - navodi se u saopštenju predsednika SNS-a.

Saopštenjem se oglasio i menadžment radija B9, koji je slanje autora „Razgibavanja“ Darka Mitrovića i Marka Stepanovića na odmor do 13. januara opravdao „prazničnim ritmom“.

Prinudni godišnji

- Od 26. decembra do 13. januara 2014. godine na zasluženi odmor otići će emisije „Mentalno razgibavanje“, „Brakus od 3 do 5“, „Hulahop“, „Kažiprst“, „Dnevnik“, „Život kao takav“. U predstojećem periodu slušaoce našeg radija očekuje mnogo više muzike kojom ćemo podgrejati prazničnu atmosferu - stoji u saopštenju B92.

Na odluku rukovodilaca B92 reagovalo je i Udruženje novinara Srbije, koje je izrazilo zabrinutost zbog skidanja emisije.

- UNS smatra da je u interesu javnosti da se saznaju sve okolnosti koje su dovele do prekida emitovanja „Mentalnog razgibavanja“ na Radiju B92.

Stefanović: SNS ne ukida emisije

Na vest o ukidanju emisije reagovao je i potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović, koji je demantovao spekulacije da iza ukidanja ove emisije stoji SNS ili bilo ko iz ove stranke.

- SNS niti Aleksandar Vučić nikada nisu tražili da se bilo koja emisija skloni ili emituje, pa tako nemaju nikakve veze ni sa ukidanjem emisije „Mentalno razgibavanje“ na Radiju B92 - rekao je Stefanović i dodao da bi voleo da se ona vrati na program radija B92.

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

30.12.

2013.

Колега [neregistrovani] u 11:04

Одлично одрађен посао

Маркетиншки потез вредан аплауза.

Odgovori
pet

27.12.

2013.

Теодор Перунски [neregistrovani] u 18:49

Писменост и по

У саопштењу (које се у неким новинама приписује г. Вучићу, а у неким другим СНС прес служби), између осталог, пише: Било би лепо када би двојица аутора емисије „Ментално разгибавање“ наставила да раде свој посао...", итд. А ваљда су хтели да напишу: Било би лепо кад би... наставили да раде... Јер реч је о множини: њих двојица нису она него су они. Дакле, не наставила, него наставили. Та врста језичке непрецизности, да не кажем недоописмењености, свакодневна је појава у изјавама политичара а и у многим средствима јавног обавештавања.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi