Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Presuda posle 20 godina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 12. 2013.

Autor: Z. Radovanović Izvor: Danas

Presuda posle 20 godina

U kragujevačkom pravosuđu nedavno je doneta presuda koja bi, prema trajanju sudskog postupka i načinu na koji je izrečena, mirne duše mogla da konkuriše za Ginisovu knjigu rekorda, ali i onu Riplijevu rubriku "Verovali ili ne".

U Višem sudu u Kragujevcu letos je, naime, presuđeno, a u ovdašnjem Apelacionom sudu početkom decembra potvrđeno da se ugašenom nedeljniku "Svetlost" (propao pre dve godine, nakon neuspele privatizacije) i njegovom nekadašnjem gloduru Miroslavu Jovanoviću izrekne novčana kazna od oko milion dinara (sa zateznim kamatama i sudskim troškovima), po tužbi Mirjane i Stevana Josimovića, koji su svojevremeno u Kragujevcu držali apoteku "Planta Medika".

Josimovići su "Svetlost" tužili 4. septembra 1996, zbog teksta koji je, pod nazivom "Otimačina", u tom nedeljniku objavljen 9. juna 1994. godine. Sudinica Višeg suda u Kragujevcu Marija Petrović je 11. juna 2013. presudila da "Svetlost" i Jovanović privatnim tužiocima, na ime pričinjene nematerijalne i materijalne štete, treba da isplate 789.051,19 dinara, odnosno oko milion dinara sa zateznim kamatama i sudskim troškovima. Sudija kragujevačkog Apelacionog suda Božidar Vujičić potvrdio je, nakon žalbe tuženih, presudu koleginice iz niže sudske instance, koja je (presuda) time 5. decembra 2013, odnosno tačno 19 godina, pet meseci i 26 dana od objavljivanja teksta "Otimačina", postala pravosnažna.

Tuženi na nju mogu da se žale Ustavnom i Vrhovnom kasacionom sudu, i to zbog povrede materijalnog prava i parničnog postupka, ali žalba ne odlaže izvršenje presude. Ugašeni kragujevački nedeljnik i Miroslav Jovanović, koji je sada glavni urednik "Kragujevačkih novina", možda su "dobro" i prošli, s obzirom da je odštetni zahtev njihovih tužioca "težio" više od 22 miliona dinara, odnosno oko 200.000 evra. Ostaje nejasno kako će tuženi da plate presuđenu odštetu privatnim tužiocima, pošto nedeljnik "Svetlost" više ne postoji, osim na papiru, kao pravni subjekt.

Ovde valja, u najkraćem, napomenuti da je "Svetlost" 9. juna 1994, na osnovu izjave Kragujevčanina Radoslava Nikolića, objavila kraći tekst pod naslovom "Otimačina", u kojem je on (Nikolić) tvrdio da je ustanovio da su citostatici koje je u to vreme za teško bolesnog oca kupovao u apoteci "Planta Medika" lekovi iz humanitarne pomoći, te da se "neko bogati na narodnoj muci"...

Nikolić je juče novinarima potvrdio da je istina sve što je rekao i 9. juna 1944. novinarima "Svetlosti", naglasivši da je i pred sudom kazao da je u tekstu "Otimačina", koji su potom preneli i pojedini prestonički mediji, doslovce preneta njegova izjava.

Osuđeni glodur ugašene "Svetlosti" Miroslav Jovanović juče je istakao da se Viši i Apelacioni sud nisu ni potrudili da utvrde da li je to što je napisano 9. juna 1994. godine istina ili ne, već da u startu konstatuju da je "neistina dobila publicitet", na osnovu čega nije teško zaključiti da sudije nisu postupile po zakonu, što se vidi i po načinu izricanja i obrazloženju presude.

- U vreme nastajanja teksta, u junu 1994, i podnošenja tužbe vlasnika "Planta Medike", u septembru 2006, na snazi je bio Zakon o sistemu javnog informisanja, prema čijim je odredbama tužba za naknadu štete mogla da se podnese samo protiv vlasnika, ili izdavača lista, a ne i protiv autora teksta i urednika novine. Zbog toga sam i očekivao da će deo tužbe koji se odnosio na urednika da bude odbačen. Ispostavilo se, međutim, da su se sudije Višeg i Apelacionog suda pozivale na odredbe zakona iz 1990-e, ali da su presudu donele i obrazložile prema važećem Zakonu o informisanju, u kojem je odgovornost personalizovana, što je pogrešna primena materijalnog prava. Sud je, očito, pobrkao babe i žabe, ocenio je Jovanović.

Aždaje iz 90-ih

- Imam utisak da se neke aždaje iz 90-ih godina ponovo oživljavaju. "Svetlost" je tih 90-ih bila antirežimski list, pa nam se, možda, na ovaj način vraćaju neki stari dugovi, rekao je juče Miroslav Jovanović, napominjući da "misli da su privatni tužioci protiv "Svetlosti" i njega sada zaposleni u Ministarstvu zdravlja".

Nezadovoljni advokat

Advokat vlasnika apoteke "Planta Medika" Radmilo Pantović odbacio je optužbe nekadašnjeg urednika "Svetlosti" Miroslava Jovanovića da je presuda Apelacionog suda zasnovana na pogrešnoj primeni materijalnog prava. Pantović je kazao da ni on nije zadovoljan sudskom presudom, odnosnom presuđenim iznosom koji tuženi ("Svetlost" i Jovanović) treba da plate privatnim tužiocima na ime odštetnog zahteva. Odluku o tome da li će se žaliti na presudu doneće, kako je rekao, nakon razgovora sa vlasnicima apoteke.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi